logga-ligg-tjock

Uppmanade till samåkning till konferens på hemlig plats

Uppmanade till samåkning till konferens på hemlig plats

– Det blev en väldigt konstig start, säger Michael Bäck, ny verksamhetschef på Kulturskolan i Hässleholm som trots pandemin i måndags inledde terminen med en utbildnings- och uppstartsdag på Hovdala slott.

Det var hemligt var konferensen skulle äga rum. Personalen samlades vid Kulturskolan i Hässleholm för samåkning.

– Det skulle vara en överraskning var vi skulle vara, säger Michael Bäck.

Kommunen beordrade högstadieeleverna att stanna hemma när vårterminen startade på grund av den ökande smittspridningen. Samtidigt gjordes alltså undantag från policyn om att hålla personalmöten digitalt, vilket orsakat viss kritik. Möjligheten att hålla coronasäkert avstånd i lokalen på Hovdala har ifrågasatts.

Hovdala slott var platsen för Kulturskolans utbildnings- och uppstartsdag. Foto: Urban Önell
Kulturskolans nye chef Michael Bäck ville träffa personalen ”på riktigt” och överraska med en konferensdag på Hovdala slott.

Michael Bäck medger att det hade kunnat underlätta för medarbetare som inte ville samåka om platsen varit känd i förväg. Han förklarar dock att det bara var en bil där mer än en person behövde åka.

– Det var två som kom med tåget som åkte med en kollega i hennes bil och kollegan hade haft covid-19 så hon bör ha varit immun, berättar han.

Det var dock inget som var planerat i förväg för att minska smittorisken. Behov av munskydd under färden diskuterades inte. En medarbetare cyklade till Hovdala för att slippa samåka.

I inbjudan stod bland annat: “Om det är några som inte har bil/transportmöjligheter så är det toppen om vi kan hjälpas åt att samåka på något sätt.”

Där stod också: “Det kommer hända en del trevligheter under dagen med god mat och andra skojiga inslag. Ni kommer som sagt att sitta med corona-säkert avstånd vid borden och vi gör inga gemensamma aktiviteter där vi behöver blanda ihop oss heller, utan ni behöver bara sitta lugnt och stilla och njuta av dagen. Vid kl 10 inleder vi med fika”

Michael Bäck tycker att dagen blev lyckad och att lokalen, slottets restaurang där även lunch och fika intogs, var bra ur smittskyddssynpunkt.

– Det funkade superbra. Det fanns så många bord att vi kunde sprida ut oss ordentligt, säger han.

Lokalen rymmer normalt 65 personer. Drygt 20 personer deltog i Kulturskolans utbildningsdag.

Kulturskolans personalmöten brukar vara helt digitala. Men Michael Bäck berättar att han som helt ny chef tyckte att det kändes svårt att komma in i en ny verksamhet utan att få träffa medarbetarna.

– Det är svårt att lära känna medarbetarna utan att få träffa dem på riktigt, åtminstone en gång, säger han.

I övrigt arbetar Kulturskolans lärare, till skillnad från de flesta andra lärare, mycket med enskild undervisning på olika skolor. Många elever får också digital undervisning. Vissa lektioner sker dock i Kulturskolans lokaler i Hässleholm.

– Det är väldigt liten risk för smittspridning här. De flesta träffar kollegor någon gång under veckan, men inte varje dag, säger Michael Bäck.

Michael Bäck kommer närmast från en liknande tjänst i Hjo kommun i Västergötland. Han har också under många arbetat som musiklärare och som musiker och eventproducent med konserter, shower och föreställningar tillsammans med olika artister. Hans huvudinstrument är piano och repertoaren är bred med bland annat schlager, pop, rock och jazz. Tidigare har han spelat en hel del klassiskt och studerade också klassisk musik på Musikhögskolan.

Han berättar att han har vänner på olika håll i Skåne, även i Hässleholm, och har spelat ganska mycket i trakten. I Hässleholm känner han bland andra musikern Niclas Brandt som arbetar i “rockverkstan” på Markan.

– Jag hoppas att det inte kommer att bli för mycket neddragningar på Markan. Kulturskolan är inte heller lagstadgad verksamhet och därför får man slåss lite extra för den. Det gäller att få politikerna att förstå värdet. Det handlar om barns och ungdomars välmående, säger han.

Berit Önell

Läs mer:

2021-01-11 Utbildningsdag på Hovdala trots nya rekommendationer

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se