torsjö live vers2

Ingen minskad smittspridning i Hässleholm

Ingen minskad smittspridning i Hässleholm

Smittspridningen ökade under förra veckan i Hässleholm, men minskade i Skåne som helhet.

Medan spridningen av covid-19 nu minskar i Skåne totalt ligger den fortfarande på en hög nivå och ökar något i Hässleholms kommun. Under förra veckan bekräftades 485 nya fall per 100 000 invånare, jämfört med 454 veckan dessförinnan. Fem vårdtagare har flyttats till covidenheten efter ett smittoutbrott på korttidsboendet Linnégläntan som ska stängas i vår på grund av att rummen inte har egna toaletter.

Antalet patienter med covid-19 på de skånska sjukhusen minskar, dock inte lika mycket inom intensivvården. En större andel av de inlagda är alltså allvarligt sjuka.

Kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska Birgitta Ljungbeck berättar att det är samtliga covidpositiva från Linnégläntan som flyttats till covidenheten på Högalidshemmet i Hässleholm.

ANNONS

Annons om Kristinelunds trädgård
Covid-19-enheten på Högalidshemmet i Hässlehom har tagit emot fem covidpositiva vårdtagare från korttidsboendet Linnégläntan. Foto: Henrik Andersson

Trots att vaccinationerna inom äldreomsorgen kommit igång har flera nya fall konstaterats, både bland vårdtagare och personal. På torsdagen fanns sammanlagt 20 positiva vårdtagare inom omsorgsverksamheterna, varav nio vårdades på sjukhus. Solgården i Hästveda hade två fall och Björkhaga i Sösdala hade ett kvar efter att fem smittfriförklarats på torsdagen. Enstaka fall finns i olika hemtjänstområden samt två på två olika FSS-boenden.

Region Skåne rapporterar i ett pressmeddelande på torsdagen att trycket på sjukvården nu minskat. Sedan kulmen den 7 januari då det fanns hela 630 patienter med covid-19 inlagda har antalet minskat med 277 till 353. De covidpatienter som intensivvårdats i andra regioner har tagits hem till skånska sjukhus.

Men läget på de skånska sjukhusen är fortfarande mycket ansträngt.

– Nu ser vi en minskning på vårdavdelningarna. Tyvärr ser vi inte samma minskning på Iva. Det handlar fortfarande om svårt sjuka patienter som ofta befinner sig ett kritiskt tillstånd. Även om vi har blivit betydligt bättre på att behandla, säger Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Skåne.

Idag har Region Skåne en beredskap för cirka 700 covidplatser.

På fredagen rapporterades 346 personer inlagda med covid-19, varav 55 i intensivvård. Det är tio mindre än högsta antalet inlagda på intensivvården hittills. Den 15 januari var 65 skånska personer på intensivvård för covid-19.

Antalet nya fall per dag som rullande sjudagarsmedel var 551. För två veckor sedan var den siffran 1 270.

Men i Hässleholm går det alltså på andra hållet. Kommunen har nu tredje högst smittspridning i Skåne. Värst är det i Burlöv som förra veckan hade 612 nya fall per 100 000 invånare. Skurup hade 528 och Hässleholm alltså 485.

Totalt har 2 657 personer bosatta i Hässleholms kommun konstaterats smittade av covid-19. 253 nya fall tillkom under förra veckan.

Berit Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se