Gruppen-3a-328x120

After work för skolpersonal fick polisbesök

After work för skolpersonal fick polisbesök

När Thorén framtids grundskola i Hässleholm arrangerade after work för personalen i fredags kväll var elva personer på plats medan övriga deltog digitalt. Polisen fick tips om att en större personalfest pågick i skolans lokaler och en patrull skickades till platsen eftersom fler än åtta personer på en tillställning av det här slaget bryter mot pandemilagen.

– De skriver att patrullen inte kan göra något, men har påpekat att det är olämpligt, säger polisens presstalesperson Patric Fors efter att ha läst händelserapporten.

Enligt den person som ringde till polisen klockan 21.40 på fredagskvällen verkade det vara väldigt mycket folk i skollokalerna på Garnisonen, kring 65 personer. Polisen var på plats cirka en halvtimme senare, strax efter klockan 22. Det berättar polisens presstalesperson Sara Andersson för Frilagt på lördagskvällen. Av händelserapporten framgår inte antal personer, enbart att det är mer än tio. Ingen anmälan är skriven.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Det är egentligen inte vi utan länsstyrelsen som är tillsynsmyndighet, säger Sara Andersson.

Hon hänvisar till inre befäl i Kristianstad för ytterligare information. Frilagt har upprepade gånger förgäves sökt inre befäl.

Thorén Framtids rektor Anne Henrichsson berättar att skolan ville göra något positivt för personalen och därför arrangerade en liten fest, en after work, med musik quiz från klockan 17.30 på fredagskvällen.

– Den var digital, men vi var elva personer på plats, uppdelade i olika rum. De flesta var med hemifrån, förklarar hon.

Alla de 70 anställda var inbjudna, men det var frivilligt att delta. Deltagarna fick en liten fikakorg med sig hem.

De som var på plats var främst arrangörerna, rektorerna och musikläraren, samt några som har lång resväg.

– Det var en del som inte hann hem, en som ansvarade för att stänga fritids 17.30 och en som inte har nät hemma, säger Anne Henrichsson.

Hon berättar också att de som närvarade använde munskydd, en del även visir, och satt utspridda i tre klassrum, tillsammans med personer som de brukar jobba ihop med. Hon själv och biträdande rektor Henrik Nilsson satt i sitt gemensamma arbetsrum.

– Vi gick ut med tydlig information i förväg. Vi hade inte kunna göra det på ett säkrare sätt, säger hon.

Hon förklarar också att sammankomsten var på väg att avslutas när polisen kom.

– Det lät väl lite från musiken. Polisen trodde att vi alla satt tillsammans. Men Henrik förklarade för dem och då var det helt ok, säger hon.

På söndagen har fortfarande ingen polisanmälan skrivits. Patric Fors tittar då på händelserapporten och konstaterar att det inte står något om att sammankomsten godkänts, däremot alltså att det påpekats att den var olämplig.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se