torsjö live vers2

Förskola stängs innan nybygge är klart

Förskola stängs innan nybygge är klart

Ida Lennartsson med sambon Erik och dottern Vera är kritisk till kommunens beslut att stänga förskolan Gäddan innan den nya förskolan är färdigbyggd.

Gäddans förskola i Hässleholm stängs i sommar. Det beskedet fick personal och föräldrar på torsdagen. Orsaken är att två nya och större förskolor byggs – men de ska vara klara först i början av 2022. Sju andra små förskolor stängs också, de flesta under 2022.

Föräldrar som har sina barn på Gäddan uppmanas nu ansöka om annan förskola senast den 15 april. Föräldern Ida Lennartsson är kritisk och undrar vad syftet är med att rycka upp barnen redan nu.

– Vi behöver bara ett år till, sedan kunde de flytta direkt till en ny förskola, säger hon.

Hon försöker nu mobilisera berörda föräldrar att protestera och hennes Facebookinlägg har redan fått många reaktioner och delningar.

De två nya förskolorna kommer att ha sex avdelningar var. Den ena byggs vid Grönängsskolan och den andra på T4-området. Bland de åtta förskolor som ska stängas finns inte bara verksamheter i Hässleholm utan även i Vankiva där Midgårds förskola stängs nästa sommar.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Ida Lennartsson och hennes familj bor på T4-området. Hon visste att en ny förskola ska byggas på T4 och tyckte det var bra. Men beskedet om att snart tvååriga dottern Veras förskola Gäddan ska stängas redan i sommar kom som en chock.

– Vår dotter blev inskolad i augusti 2020. Efter julledigheten har det kommit flera nya barn som nu alltså ska flyttas igen, säger Ida Lennartsson.

Hon konstaterar dessutom att om barnen från Gäddan ska börja på den nybyggda förskolan måste de flytta två gånger.

Så här ska kommunens nya stora förskola med sex avdelningar på T4 i västra Hässleholm se ut. Ritning från Arkitektgården

Hon hoppas att föräldrarna kan gå samman och få de ansvariga att ändra sig.

– Det brinner i knutarna, säger hon.

Hon har redan satt upp en lapp på förskolan och även skrivit ett Facebookinlägg som fick 35 reaktioner på två timmar.

Hon skriver bland annat: “Hade bara Gäddan fått stanna kvar till nästa sommar istället så hade hela avdelningen med både barn och personal kunnat förflyttas tillsammans till det nya och barnen hade fått ha kvar sin trygghet”.

Idas inlägg på Facebook fick snabbt många reaktioner.

Hon tycker att föräldrarna fått alldeles för kort tid att ansöka om ny förskoleplats. Idag är 19 barn inskrivna på Gäddan.

– Det finns många förskolor här omkring, men de flesta ska ju stänga nästa år. Det blir väl bara Norregård kvar av de kommunala, säger hon.

På onsdag i nästa vecka är föräldrarna inbjudna till möte på förskolan. Ida Lennartsson konstaterar att det då hinner gå en vecka till. Sedan är det påsk.

Christer Pettersson, verksamhetschef för kommunens förskolor, är inte orolig för att barnen från Gäddan inte ska få plats på andra förskolor.

– Det finns kapacitet inom ramen för befintliga förskolor att ta hand om dem. I sommar lämnar ett antal sexåringar också förskolan för att börja i förskoleklass i höst, säger han.

Han menar att de också kan skolas in i fritidsverksamhet före skolstarten.

– Det blir en övergång i augusti, säger han.

Skolchef Rolf Bengtsson.

Skolchef Rolf Bengtsson säger att de ansvariga känner sig helt trygga i detta.

– Sexåringarna slutar successivt under sommaren. När sommaren är slut kan vi stänga förskolan, säger han.

Vilka förskolor har då lediga platser?

– Till exempel Ljungdalas förskolor är inte fullt utnyttjade, säger han.

Både Rolf Bengtsson och Christer Pettersson försäkrar att samtal kommer att hållas med alla berörda vårdnadshavare utifrån deras behov och önskemål.

Den nya förskolan vid Grönängsskolan ska ha specialkompetens kring språkutveckling och språkstörningar och även omsorg på obekväma tider. Den separata Språkförskolan upphör sommaren 2022. På T4-områdets nya förskola blir det bland annat verksamhet med Montessoriprofil, som på sikt ersätter Montessoriförskolan 88an vid sjukhuset.

Övriga förskolor som ska stängas är: Lilla Björn (i början av 2022), Ekbackens förskola (våren/sommaren 2022), Juvelens förskola (våren/somamren 2022) och den del av Bullerbyns förskola som finns i en fristående modulbyggnad (tidpunkten ännu inte fastställd).

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se