torsjö live vers2

Vittsjö i serieledning efter 2-1 seger i premiärmatchen

Vittsjö i serieledning efter 2-1 seger i premiärmatchen

Brasilianska Fernanda Da Silva blev matchvinnare för Vittsjö genom att göra 2-1 på sitt gamla lag, Piteå. Foto: Anders Thall

Årets hemmapremiär för Vittsjö GIK Hässleholm i Damallsvenskan slutade med en 2-1-seger mot gästande Piteå. Segermålet gjordes av förre Piteå-spelaren Fernanda Da Silva som också utsågs till matchens lirare i hemmalaget.

Spelmässigt fanns det dock en del att önska från hemmalaget, även om de stundtals dominerade spelet, men den tunna truppen – med många skador – kan ställa till problem.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Tränarna Thomas Mårtensson och Robert Bergström var dock nöjda efter segern. Som faktiskt innebär att Vittsjö toppar tabellen efter att den första omgången färdigspelats. Inledningsvis såg det ganska bra ut för hemmalaget som skapade en del halvchanser. Bland annat hade Nellie Persson ett avslut i relativt bra läge men skottet gick en bra bit över målet. Därför kom Piteås ledningsmål i den 26:e minuten lite som en kalldusch. En frispark från högerkanten letade sig in i straffområdet och Vittsjöförsvaret lyckas inte få undan bollen som i stället hamnar hos bortalagets Ellen Löfqvist som ganska säkert kunde slå in gästernas ledningsmål.

Australiensiska landslagsspelarna Clare Polkinghorne (nr 16) och Emily Gielnik gjorde ett stabilt intryck när Vittsjö besegrade Piteå i den damallsvenska premiären. Foto: Anders Thall

I 33:e minuten får Vittsjö en frispark på mittplan. Säkra frisparksläggaren Ebba Hed lyfter bollen över Piteåförsvaret till en framrusande Emily Gielnik som åter bevisade sin målfarlighet när hon slår till direkt på volley och bollen letar sig i mål. Efter kvitteringsmålet tog Vittsjö över mer och mer och bara minuten efter kvitteringsmålet är Mie Leth Jans nära att ge hemmalaget ledningen.

Vittsjö startade matchen med såväl lagkaptenen Sandra Adolfsson – i hennes ställe vikarierade Mie Leth Jans med kaptensbindeln – som målsprutan och energiknippet Clara Markstedt på bänken. Den senare kom dock in 10 minuter in på andra halvlek då hon bytte av Paulina Nyström. För övrigt det enda bytet som hemmalaget gjorde.

Utan att skapa några direkt heta chanser var det hemmalaget som hade det mesta av spelet i andra halvlek även om gästande Piteå stack upp då och då. Men mittbackarna Mie Leth Jans och australiensiska nyförvärvet Clare Polkinghorne övertygade och gjorde inga misstag. Det är knappast någon tillfällighet att Polkinghorne har 125 A-landskamper med Australien och inte heller att hon flera gånger blivit nominerad till australiensiska ligans bästa spelare.

I 78:e minuten kom så avgörandet och på nytt är det Ebba Hed som svarar för den målgivande passningen då hon kom fram fint på vänsterkanten men i stället för att skjuta själv passar hon till Fernanda Da Silva som med ett hårt och välplacerat skott avgör matchen.

Totalt sett en fullt godkänd insats av Vittsjö, som visade upp några nya ansikten. Förutom Polkinghorne och Da Silva även mittfältaren Briana Campos som närmast kommer från Umeå. Och i takt med att skadeproblemen – förhoppningsvis – minskar, borde Vittsjö bara bli bättre och bättre.

Gert Jacobsson

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se