torsjö live vers2

Varför rösta på Kristdemokraterna?

Varför rösta på Kristdemokraterna?

INSÄNDARE. Det verkar som att partiledaren för Kristdemokraterna Ebba Busch ondgör sig över att Socialdemokraterna har kompromissat bort sin politik och har vikt sig för de andra partierna i Januari-samarbetet. Det verkar på mig som att Ebba Busch (KD) är av åsikten att om man skall samarbeta så ska man inte kompromissa.

Ja jag vet inte hur ni på högerkanten ska lyckas med er kollaboration, men jag kan av erfarenhet från min långa yrkesbana säga att man får inte alltid som man vill i en organisation med många olika människor. Man får argumentera för sina ståndpunkter, lägga fram sina fakta, lyssna på motparten och komma överens. Ibland ser ens egna förslag bra ut och ibland ser motpartens förslag bra ut. Ibland får man sin vilja igenom men ibland så får man det inte. Men ett bra beslut via flera parter kan bara tas genom samarbete.

Så visst, som Socialdemokrat så kan jag också tycka att viktiga frågor har förhandlats bort till förmån för Centern och Liberalernas vilja. Eftersom Januari-samarbetets partier har någorlunda olika politiska inriktningar så är det inte så konstigt att kompromisser måste göras, från båda hållen.

Men jag är i alla fall så pass mogen att inse att samarbeta och kompromissa kräver att man ibland måste vika sig, trots att det smärtar. Och om man nu tycker att Socialdemokraterna kompromissar bort sin politik, och man samtidigt tycker att den politiken är bra, se då till att få fler att rösta på Socialdemokraterna i så fall vid nästa val så slipper vi diskussioner om detta i framtiden.

Men tillbaka till Kristdemokraterna. Så vad Ebba Busch (KD) indirekt påstår är att när de ska bilda regering med Moderaterna och Sverigedemokraterna så kommer de inte att kompromissa om sin politik.

Det innebär då att antingen så kommer Ebba Busch (KD) stenhårt att hamra in sin politik, som idag stöds av ca 6 procent av de röstberättigade, och tvinga sina samarbetspartners att vika sig.

Eller också, vilket är mer troligt, så är Kristdemokraternas politik så pass lik, kanske till och med identisk med Moderaterna och Sverigedemokraterna att det aldrig kommer att finnas något behov av kompromisser.

Men om deras politik är så lika Moderaternas och Sverigedemokraterna, varför ska man då rösta på Kristdemokraterna?

Ulf Nilsson

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se