torsjö live vers2

Covid-19 stängde högstadiet i Tyringe

Covid-19 stängde högstadiet i Tyringe

Högstadiet i Tyringe tvingades stänga strax efter att eleverna kommit dit på fredagsmorgonen. Orsaken var personalbrist på grund av ett utbrott av covid-19. Framöver lär fler bli tvungna att stanna hemma från skolan på grund av nya rutiner från Skånes smittskyddsläkare.

Skolchef Rolf Bengtsson bekräftar att många på högstadieskolan är frånvarande på grund av symptom på covid-19. Hittills känner han till tio bekräftade fall, fem elever och fem i personalen. På fredagsmorgonen visade sig situationen ohållbar och beslutet togs att stänga och övergå till distansundervisning.

ANNONS

Annons om Kristinelunds trädgård

– Ja, vi har kört hem eleverna och de har fått uppgifter med sig hem, säger Rolf Bengtsson.

Skolchef Rolf Bengtsson berättar att smittspridningen på skolorna i kommunen ökat mycket den senaste veckan.

Hur långvarig stängningen blir beror på hur smittoläget utvecklar sig. Än så länge är inga beslut fattade för mer än fredagens undervisning.

– Det kan bli förlängt någon dag, säger Rolf Bengtsson.

Han kan konstatera att smittspridningen generellt ökat inom kommunens skol- och barnomsorgsverksamhet den senaste veckan. Efter påsklovet var det annars lugnare några veckor.

– Det är stor skillnad nu mot för en vecka sedan, det har helt svängt. Nu har vi ett antal skolor till där det finns fall och ett par förskolor där man vädjat till vårdnadshavarna att om möjligt försöka ordna på annat sätt. Men de har rett ut det hittills. Vårdnadshavarna har visat stor förståelse och det uttrycker vi vår uppskattning för, säger Rolf Bengtsson.

På torsdagen kom också nya rutiner från Smittskydd Skåne som innebär att alla elever från sex år och upp som har varit i närheten av någon smittad ska testa sig, även om de inte har symptom. Något som enligt Rolf Bengtsson kommer att bli svårt för skolorna att hantera.

– Det blir en helt annan volym, säger han.

Detta har dock inte fått genomslag ännu eftersom det tar några dagar att bli testad. Barn- och utbildningsförvaltningen har gått ut med information till skolor och vårdnadshavare. Enligt denna ska förskola och skola informera om det finns misstanke om att elever varit i kontakt med någon i verksamheten som konstaterats smittad. Vårdnadshavare ansvarar sedan för testning av eleven.

Enligt Smittskydd Skånes information kommer det i praktiken ofta att bli så att hela klassen får anses vara berörd om någon konstaterats smittad eftersom det kan vara svårt att veta om man varit i nära kontakt. Annars gäller det rutinen efter direkt fysisk kontakt eller om personen vistats inom två meters avstånd i mer än 15 minuter sammanlagt under ett dygn. En person kan vara smittsam redan 48 timmar innan den får symptom, så det gäller att räkna baklänges också för att se vem som varit nära under denna tid. Ett negativt test ska dessutom följas upp av ett nytt test efter fem dygn.

Förskolebarn testas endast vid symptom.

Berit Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se