Gruppen-3a-328x120

Pappan i kriminell familj dömd för knarkbrott

Pappan i kriminell familj dömd för knarkbrott

Hässleholms tingsrätt dömde mannen till två års fängelse för grovt narkotikabrott. Foto: Berit Önell

Den 60-årige mannen är känd som pappan i “familjen” som enligt förundersökningen bedrev omfattande och yrkesmässig narkotikaförsäljning i Hässleholm. Han hade lager med cannabis, kokain, amfetamin och olika slags tabletter i flera förråd i källaren till hyreshuset där han också hade huvudnyckel. Större delen av försäljningen gick inte att bevisa, men mannen dömdes i fredags ändå till två års fängelse för grovt narkotikabrott. Hans partner var åtalad för samma brott, men fälldes enbart för ringa narkotikabrott.

Paret greps med misstänkt narkotika i bilen i december 2020 och mannen har suttit häktad sedan dess. Kvinnan frigavs efter den fyra dagar långa rättegången i Hässleholms tingsrätt. Det som fanns i bilen ledde inte till åtal, däremot till husrannsakan i lägenheten och källaren som då redan under en tid varit föremål för polisens spaning. Två poliser vittnade om affärerna, liksom flera kunder.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Okända inkomster

Flera av de vuxna sönerna har dömts för narkotikabrott och annan brottslighet, en av dem för skjutningen i Hembygdsparken 2017. Ett par av dem bor hemma hos föräldrarna och även de barn som flyttat hemifrån har bidragit till familjens försörjning. Någon har tidvis haft anställning, men i övrigt är det oklart var inkomsterna kommit ifrån, förutom från skadestånd som två av sönerna fått efter att ha suttit häktade och skadestånd för en bilsprängning. Pappan har sagt att han brukade sälja saker, bland annat kläder, bilar, skrot och även sprit, vilket han dömts till fängelse för flera gånger. Lyxartiklar i lägenheten uppgavs vara presenter.

Tingsrätten ansåg inte att åklagaren lyckats bevisa att Swishkontot på kvinnans telefon använts för att ta emot pengar från narkotikaförsäljningen. Det trots att en del sms-konversationer tycks handla om narkotika. Alla i familjen verkar ha lånat både telefonen och kontot.

Skulle betala sönernas skuld

Mannen erkände att han sålt narkotika, men hävdade att han gjort det på grund av nöd. Han berättade att en person krävt honom på återbetalning av ett lån som två av sönerna fått. Därför skulle han sälja narkotikan och lämna över pengarna. Tingsrätten anser att det inte går att utesluta att det faktiskt var så han fick narkotikan, särskilt mot bakgrund av brottslighet som familjen tidigare utsatts för. Men nödläge var det inte frågan om. Mannen sa att han uppfattade situationen som hotfull, men specificerade inte några uttalade hot. Enligt hans egna uppgifter tog han emot narkotikan redan i september 2020.

– Han har därmed haft gott om tid på sig att på olika tänkbara sätt kontakta polisen under den tid som gått sedan dess och fram till det att han greps, skriver tingsrätten.

Han ifrågasatte också flera gånger att han skulle betala skulden och i slutändan lämnade han inte över några pengar från narkotikaförsäljningen.

Han hade huvudnyckel som passade till alla lägenheter i huset utom den egna eftersom paret bytt lås där.

Knark i två källarutrymmen

Mannen döms för narkotikan i två utrymmen i källaren: 708,8 gram cannabisharts, 128,5 gram cannabis, 6,98 gram kokain, 109,9 gram amfetamin och tusentals tabletter av olika slag.

Brottet bedöms grovt på grund av mängden, avsikten att överlåta och att mannen haft ekonomisk vinning. Men det är inte bevisat att verksamheten bedrivits i större omfattning eller yrkesmässigt. Att han kan ha sålt narkotikan för att lösa en påstådd skuld och att en del av cannabisen haft en låg THC-halt mildrar inte helhetsbedömningen.

Mannen döms också för rattfylleri eftersom han var narkotikapåverkad vid gripandet. Han hävdade att någon måste ha lagt narkotikan i hans glas när han drack alkohol med några vänner i källaren någon eller några dagar före bilfärden. Men den förklaringen avfärdade tingsrätten som en efterhandskonstruktioen.

Straffet blir två års fängelse, vilket är minimistraffet för grovt narkotikabrott. Mannen ska stanna i häkte tills domen vinner laga kraft.

Kvinnans straff redan avtjänat

Narkotikan som hittades i lägenheten kunde ingen dömas för. Paret hävdade att den mindre mängd cannabis som låg i ett köksskåp tillhörde en annan familjemedlem och fick stöd av en av sönernas vittnesmål. De kunde därför inte dömas för denna, inte heller för Tramadoltabletter i stora rummet som var utskrivna till en närstående person.

Kvinnan dömdes enbart för innehav av 20 Tramadoltabletter som fanns i sovrummet. Läkare hade visserligen skrivit ut tabletter till henne, men av en annan styrka och hon dömdes därför till böter för ringa narkotikabrott. Straffet anses avtjänat under den mer än fyra månader långa tiden i häkte som därutöver lär ge henne ersättning från Justitiekanslern.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se