torsjö live vers2

Konst på gång efter pandemipaus

Konst på gång efter pandemipaus

Konstnärerna Anna Törnquist, Tora Törnquist oich Annika Rehn har hängt utställningen, här tillsammans med Hässleholms konstförenings vice ordförande Kerstin Ek Svantesson. Förhoppningen är nu att kunna öppna som planerat den 18 maj. Foto: Arne Forsell

Dörren till Hässleholm kulturhus öppnas så sakteliga den 18 maj för en ny utställning med Hässleholms konstförening som arrangör. Om inte nya restriktioner från regeringen och Folkhälsomyndigheten sätter käppar i hjulet.

”Folk och fä och platser där de lever”, är samlande tema. Annika Rehn ställer ut sina skulpturer, medan Anna och Tora Törnquist, mor och dotter, visar målningar.

Annika Rehn omgiven av några av sina skulpturer. Foto: Arne Forsell

ANNONS

Annons om Kristinelunds trädgård

Pandemin har lagt sig som en våt filt över många områden i samhället. Under ytan gror likafullt kreativiteten. Det gäller inte minst Hässleholms konstförening, som söker coronasäkra möjligheter för sin verksamhet.

– Vi har inte kunnat göra så mycket, men lite aktiviteter har vi i alla fall haft, säger Elizabeth Möller som är ordförande i föreningen.

Under april månad ordnades Konstyran, med utställning i skyltfönstren i Hässleholms stad. Då var det i huvudsak lokala förmågor som visade sina verk. Anna och Tora Törnquist samt Annika Rehn, som nu är aktuella, bor också i Skåne, på Österlen och i Lund.

– Finns det något bättre än att få möjlighet att titta på konst i dessa tider? Det säger Kerstin Ek Svantesson, vice ordförande för Hässleholms konstförening och utställningsansvarig.

– Annika Rehn visar uttrycksfulla skulpturer. Hon är skicklig i konsten att fånga ansiktsuttryck och kroppsspråk, på turisterna som blickar upp mot Domkyrkan, eller mannen som sjunkit ner i en fåtölj. Äntligen fredag!

Annika Rehns skulpturer är uttrycksfulla. Foto: Arne Forsell
Anna Törnquist arbetar i blandade tekniker. Foto: Arne Forsell

Ett av Annika Rehns verk har förärats en plats inne i Lunds domkyrka. På Liljevalchs kommande vårsalong är hon representerad. Stengods och lera är de material hon arbetar med.

Anna Törnquist har både vunnit erkännande som konstnär och haft kurser för konstintresserade. Till en början blev det mest akvareller, nu är det blandade tekniker. Bland annat har hon blivit känd för sina tanter.

– Men det blir det inte denna gång. Det blir lite av pandemitema, ensamma människor, råkor, skyskrapor i New York.

Dottern Tora Törnquist har studerat harar och hönor, men visar också en del landskapsmålninnar.

– Det går att se att hon gått i mammas fotspår, säger Kerstin Ek Svantesson. De har ett liknande uttryckssätt.

Tora Törnquist har bland annat målat harar och hönor. Foto: Arne Forsell
Tranor av Anna Törnquist. Foto: Arne Forsell

Fri entré gäller till utställningen. Vilka regler för offentliga lokaler som kommer att gälla från och med den 17 maj är i dagsläget oklart. Det finns förslag på lättnader från regeringens sida, om smittspridningen är tillräckligt låg. Inomhus, där det inte handlar om anvisade sittplatser, är det dock sannolikt att kravet på max åtta personer kvarstår.

Planerade öppettider i utställningslokalen är oklara, eftersom de beslutas först senare. För aktuell information se hassleholmkulturhus.se.

Representanter får Konstföreningen kommer att vara på plats som guider och för att se till att aktuella covidrestriktioner efterlevs. Det blir av den anledningen inte heller någon sedvanlig vernissage den 18 maj.

– Men vi kanske kan ordna något i sommar då man kan få träffa konstnärerna, säger Kerstin Ek Svantesson hoppfullt.

Urban Önell

Anna Törnquists höns. Foto: Arne Forsell
Annika Rehns turister. Foto: Arne Forsell

Uppdatering:
Öppnandet av utställningen har skjutits upp till den 1 juni på grund av Folkhälsomyndighetens och regeringens beslut att senarelägga lättnaderna i restriktionerna. Det meddelar Hässleholms konstförening på sin Facebooksida.

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se