Gruppen-3a-328x120

Ludvig sålde rekordmånga majblommor igen

Ludvig sålde rekordmånga majblommor igen

Tolvårige Ludvig Ström i Hässleholm slår rekord som majblommeförsäljare för andra gången. För två år sedan sålde han för 12 000 kronor, vilket troligen var mest i Hässleholm någonsin. I år har han sålt för 16 125 kronor, trots att försäljningen i landet på grund av pandemin gick ner till drygt hälften av resultatet 2019.

Förra året gjorde pandemin att det inte blev någon majblommeförsäljning alls och i år blev det ett annorlunda sätt att sälja. Istället för att gå omkring med en väska med alla majblommorna fick Ludvig starta sin egen webbshop. Där tog han emot beställningar på blommorna som sedan skickades ut till kunderna.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Det gick bra, säger han.

Ludvig sålde majblommor för över 16 000 kronor och slog sitt tidigare rekord med 4 000 kronor. Foto: Berit Önell

Men han tycker att det var lite svårare att sälja så här. Han fick be sin mamma Jeanette om hjälp att sprida information om hans webbshop i sociala medier. När han var ute och försökte sälja direkt till folk syntes majblommorna inte på samma sätt eftersom han inte hade väskan. En del reagerade negativt och till och med aggressivt.

– De undrade om det var tiggeri. En kallade mig skitunge, berättar Ludvig.

En del äldre hade inte tillräckligt bra telefoner och kunde inte använda QR-koden. Ändå lyckades han sälja många majblommor, både via sociala medier och när han var ute på stan cirka en timme varje dag efter skolan. Han har cerebral pares, något som gör att han fort blir trött i benen, men det har inte hindrat honom.

Han gillade appen som gjorde det enklare att se hur mycket han sålt för. Den tycker han kan få finnas kvar när försäljarna kan gå runt med blommor igen efter pandemin.

Så här ser årets majblommor ut. De säljs både styckvis och i paket.

Ludvig är en mycket målmedveten majblommeförsäljare och vet varför han gör det.

– För att det hjälper fattiga, säger han.

Jeanette betonar att fattigdom inte bara finns bland hemlösa.

– Det kan drabba vem som helst idag, till exempel efter skilsmässa eller dödsfall, och myndigheterna är mer restriktiva med stöd. Det har blivit lättare att hamna i en utsatt situation, säger hon.

Många av Ludvigs köpare gav lite extra i dricks och han tjänade drygt 3 300 kronor. Men han tänker inte handla något för pengarna just nu.

– Jag ska spara dem tills jag blir vuxen, säger han.

Möjligen kan han tänka sig att köpa en trisslott.

Han hoppas kunna sälja majblommor nästa år också.

– Då blir målet att sälja för 20 000 kronor, avslöjar han.

Han har några tips till andra som vill lyckas med sin majblommeförsäljning.

– Var trevlig, säg alltid: “Hej, skulle du vilja köpa majblommor av mig?”. Även om de inte köper säg: “Ha en trevlig dag”.

Han vill också säga till andra barn att de ska bestämma själva om de vill sälja.

– I skolan tycker en del kanske att det är mesigt att sälja majblommor. Det har de inte sagt till mig, men jag vill säga att man ska strunta i det. Det är ditt och mitt eget val, säger han.

På Majblommans riksförbund är kommunikatören Liv Landell Major imponerad av Ludvig. Hon skriver i ett mejl till Frilagt: “Att slå ett så fint rekord med så mycket är otroligt bra jobbat, särskilt med tanke på att majblommeförsäljningen inte har kunnat genomföras som vanligt under pandemin. En makalös insats av Ludvig!”

När barnens försäljning av majblommor avslutades den 3 maj hade de sålt för totalt 36 miljoner kronor i hela Sverige. 2019 var resultatet 67 miljoner kronor. Majblommans insamling för att motverka barnfattigdom i Sverige fortsätter nu hela maj månad ut. Det går att köpa både fysiska och digitala majblommor via majblomman.se.

Berit Önell

Läs mer:

2019-06-02 Ludvig sålde majblommor för 12 000 kronor

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se