torsjö live vers2

Skolmatsalen stängd på grund av covid-19

Skolmatsalen stängd på grund av covid-19

Det blev ingen skolmat på Hässleholms tekniska skola på fredagen på grund av flera fall av covid-19 bland personalen. Nästa vecka serveras renklämma och andra färdiga rätter. Västerskolan, som får sin skolmat från HTS, serverade fil på fredagen. Där är förhoppningen att matsalen ska fungera som vanligt från måndag.

Skolchef Rolf Bengtsson vet inte exakt hur många av de anställda som är sjuka, men konstaterar att personalen på grund av smittorisken inte gärna ska flyttas mellan olika enheter.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Vi tvingades ställa in idag och kommer att erbjuda skollunch på ett förenklat sätt nästa vecka, förklarar han.

Covid-19 bland skolkökspersonalen ledde till att matsalen på HTS stängde på fredagen. Foto: Berit Önell

Han berättar att information på torsdagskvällen gick ut till HTS-eleverna om att de fick ta med egen matsäck på fredagen. Eftersom HTS är en gymnasieskola är kommunen inte tvungen att erbjuda skollunch, men det är ändå målsättningen.

– Vi har ingen annan ambition än att få ut mat i skolorna. Men om vi måste prioritera får vi prioritera grundskolan, säger Rolf Bengtsson.

Därför hoppas han kunna lösa situationen så att Västerskolans elever får lagad mat från och med måndag.

Nästa vecka är kort på grund av kristihimmelsfärdshelgen och skolmatsalarna väntas fungera fullt ut igen från och med måndagen den 17 maj.

– De allra flesta brukar vara tillbaka efter en vecka med covid-19, men man vet aldrig, säger Rolf Bengtson.

På fredagseftermiddagen fanns inga beslut om att förlänga distansundervisningen för högstadiet i Tyringe, årskurs fyra på Läredaskolan i Hässleholm och förskoleklassen på Söderparkskolan i Vinslöv som skulle pågå till och med fredagen. Två andraklasser på Söderpark har sedan tidigare distansundervisning till och med onsdag den 12 maj och väntas kunna återgå till skolan måndagen den 17 maj.

Rolf Bengtsson berättar att ett 20-tal elever bekräftats smittade av covid-19 den senaste veckan på Söderparkskolan. Det är för närvarande den skola som är hårdast drabbad av smittspridningen.

– Det är också där det finns mest oro. Och man kan såklart känna oro. Det går inte att utesluta att det sker spridning på skolorna. Det här är av en sådan omfattning att vi inte kan slå oss till ro med att det tar slut av sig själv. På något sätt måste vi bromsa det. säger Rolf Bengtsson.

En del föräldrar har tyckt att skolan borde göra mer, men Rolf Bengtsson förklarar att kommunen har samråd med Region Skånes smittskyddsenhet som är restriktiva med stängning av skolor. Han hoppas att de vidtagna åtgärderna ska räcka.

– Jag kan inte svära på det, det är bara en förhoppning att det lugnar ner sig nu. Det beror inte heller bara på vad som händer på skolan, säger han.

Inom alla kommunens skolverksamheter uppskattar han att det finns ett 50-tal fall av covid-19.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se