torsjö live vers2

Kommunen vill köpa äldreboendet på Björksäter

Kommunen vill köpa äldreboendet på Björksäter

Attendo hann aldrig öppna. Kommunen kan ta över det nybyggda äldreboendet på Björksäter.

Hässleholms kommun vill köpa det nybyggda äldreboendet på Björksäter som aldrig hann öppna i Attendos regi innan pandemin slog till. Efter sommaren kan det bli ett beslut om att de 72 lägenheterna och gemensamhetsutrymmena med gym, spa och sportbar övergår till äldreomsorg i kommunal regi.

Skandia Fastigheter äger byggnaden på 5 300 kvadratmeter som stod klar våren 2020. Men hyresgästen Attendo hann alltså aldrig få igång sin verksamhet. Samtidigt behöver kommunen fler platser i särskilt boende framöver.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Genom den här möjliga affären rustar vi för framtiden och det ökade antal platser i särskilt boende som omsorgsnämnden har aviserat. Vi vill gärna kunna presentera en långsiktigt hållbar lösning som kan erbjuda både boende och personal nya, moderna och ändamålsenliga lokaler som tillgodoser behoven för många år framåt, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Johnsson (M) i ett pressmeddelande på fredagseftermidagen.

Diskussioner förs nu mellan parterna. Lars Johnsson berättar för Frilagt att Skandia Fastigheter nyligen frågade om kommunen var intresserad av att hyra lokalerna.

– Det sa vi nej tack till, men vi sa att om de är intresserade av att sälja kan vi diskutera det, förklarar han.

Kommunstyrelsens ordförande Lars Johnsson (M) berättar att kommunen inte är intresserad av att hyra, men eventuellt av att köpa äldreboendet. Foto: Henrik Andersson

Priset vill han inte säga något om i nuläget.

– Det är inget som är klart. Vi får återkomma om hur man värderar en sådan fastighet, det är nog rätt stor skillnad om den säljs med eller utan hyresgäst, säger han.

Han säger också att det hade kostat mycket för kommunen att uppföra ett motsvarande boende, något som diskuterades i flera år innan Björksäter blev aktuellt.

– Nu har pandemin satt fokus på brister på våra korttidsboenden som inte har toalett och dusch på rummen. Så kan vi inte ha det, säger han.

Enligt Lars Johnsson har det ännu inte diskuterats om något annat boende ska avvecklas om 72 nya platser tillkommer.

– Omsorgsnämnden får titta på hur äldreomsorgsplatserna kan användas på bästa sätt, inräknat platserna på Björksäter, säger han.

Antalet ansökningar till äldreboendena har gått ner kraftigt under pandemin. Men vid omsorgsnämndens sammanträde tidigare i veckan informerade förvaltningschef Åsa Ollerstam Lundh om att det kommit in fler den senaste tiden.

– Nu när de blivit vaccinerade vågar de söka igen, sa hon på den efterföljande presskonferensen.

Hon berättade också att det behövs fler demensplatser. Enligt fredagens pressmeddelande kommer dessutom antalet personer i åldersgruppen 80-100 år att öka med 29 procent till och med år 2029, varav 22 procent fram till år 2026. Det innebär sannolikt att kommunen kommer att behöver fler platser på äldreboenden inom bara ett par år.

– Demografin talar sitt tydliga språk: det blir betydligt fler äldre som kommer att behöva vår hjälp framöver. Vi uppskattar att politiken har lyssnat på våra behov och försöker hitta en lösning. Det här är ett modernt hus som skulle erbjuda ett mycket bra boende för våra äldre, säger Åsa Ollerstam Lundh i pressmeddelandet.

Den styrande kärnalliansen har stöd av både S och SD i diskussionerna om ett fastighetsköp.

– Genom ett köp skulle vi få omedelbar tillgång till 72 nya platser, som vi vet kommer att behövas inom en nära framtid. Om vi bygger själva ligger det uppskattningsvis tre år fram i tiden innan vi har tillträde, säger kommunalråd Hanna Nilsson (SD).

Ett köp av äldreboendet skulle ge kommunen tillgång till 72 platser. Foto: Berit Önell

Även S-kommunalrådet Lena Wallentheim är positiv i pressmeddelandet.

– Om vi köper fastigheten tar vi höjd för de ökande behoven och ger kommunen möjlighet att på sikt växla från sämre verksamhetslokaler till nya och moderna. På så sätt skulle vi stärka kvaliteten för de äldre, deras anhöriga och även för omsorgspersonalen. Våra medarbetare inom omsorgen gör fantastiska och värdefulla insatser varje dag, och det skulle kännas mycket bra att kunna erbjuda dem en riktigt god arbetsmiljö, säger hon.

Ett ärende förbereds nu för beslut i kommunfullmäktige, troligen i augusti.

Ytterligare ett privat äldreboende är under byggnation på Björksäter, Villa Danspalatset, i Vardagas regi. Enligt Vardagas hemsida ska boendet få en egen dansbana och även gym och odlingsmöjligheter i orangeri.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se