logga-ligg-tjock

Estetiska programmet pausas igen

Estetiska programmet pausas igen

Trots insatser för att locka flera sökande till gymnasieskolans estetiska program i Hässleholm var det bara fem sökande, varav två behöriga. Barn- och utbildningsnämnden har därför beslutat att pausa programmet under läsåret 2021-2022.

Politikerna var överens om beslutet. Nämndens vice ordförande Joachim Fors (S) beklagar det.

Joachim Fors (S), andre vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Foto: Lotta Persson

– Det var tyvärr för lite sökande. Vi hoppas på fler till nästa år, säger han.

Tre av de fem aktuella eleverna skulle blivit antagna på dispens eftersom de inte har godkända betyg i alla ämnen som krävs.

– En gissning är att vi kunnat få max en eller två elever till, säger Joachim Fors.

Vid den preliminära ansökan i februari fanns bara en behörig sökande. Marknadsföringen fick dåliga förutsättningar på grund av pandemin och efter omvalsperioden, som avslutades den 15 maj, såg det inte mycket bättre ut.

Estetiska programmet läggs alltså inte ner utan pausas ett läsår. För två år sedan var programmet nedläggningshotat på grund av skolans sparkrav, men efter kraftiga protester blev det istället en paus läsåret 2019-2020.

2019 räddades estetiska programmet från nedläggning. Ann-Charlotte Paulström startade Facebooksidan ”Snart tystnar musiken”. Politikerna fick lyssna till mäktig sång när de anlände till kommunfullmäktige. Foto: Urban Önell

Livsmedel- och restaurangprogrammet har redan pausats inför kommande läsår, också det på grund av för få sökande.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se