Gruppen-3a-328x120

Media-affär gör NSk till en del av Kristianstadsbladet

Media-affär gör NSk till en del av Kristianstadsbladet

Norra Skåne och Kristianstadsbladet går ihop och kommer att ges ut i två editioner. Det är följden av att mediajättarna Gota Media och Bonniers går samman och gemensamt förvärvar Skånska Dagbladet och Norra Skåne.

Köpet av Skånska Dagbladet koncernen består av två faser. I den första köper Gota Media och Bonnier News Local tillsammans båda tidningarna. I den andra fasen delas tidningarna upp mellan de båda köparna vilket innebär att Kristianstadsbladet och NSk går samman i två editioner, medan Bonnierkoncernen behåller Skånska Dagbladet. Övertagandet sker den 1 september och under hösten kommer ett successivt samgående att ske.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Norra Skåne och Kristianstadsbladet blir i höst en tidning. Foto: Berit Önell

-Utifrån vad som hittills sagts tror jag det kommer att bli en bra lösning för Norra Skånes läsare, säger NSk:s chefredaktör Carl-Johan Bauler i en kommentar till Frilagt.

Han tror också att även om Norra Skåne blir en edition av Kristianstadsbladet så kommer varumärket NSk att bli kvar.

-Det är, vad jag förstått, också Gota Medias avsikt. De vill göra en satsning på lokaljournalistiken och det är bra.

-Klart att det känns konstigt när en 100-årig tradition plötsligt förändras, även om ingen kanske är direkt överraskad. En försäljning av SkD-koncernen har varit på tal en tid, säger journalistklubbens ordförande Susanne Gäre.

Som också menar att det är för tidigt att uttala sig om vilken typ av förändringar det blir och hur nuvarande innehåll kommer att påverkas.

-Det viktigaste är att läsarna kommer att känna igen sig, säger hon, och tillägger att man från Kristianstadsbladets sida ser positivt på samgåendet.

När Skånska Dagbladet köpte NSk i början av 2000-talet ledde det till kraftiga personalminskningar i Hässleholm. Huruvida det nya samgåendet kommer att innebära några personalförändringar tycker såväl Susanne Gäre som Carl Johan Bauler att det är för tidigt att uttala sig om.

Kristianstadsbladets chefredaktör säger, i en artikel i tidningen, att målsättningen är att samla resurserna och samarbeta för att båda tidningarna ska skapa en bättre och mer genomarbetad journalistik.

-Jag tror att det finns nyheter i Hässleholm som våra läsare tycker är väldigt intressanta men som vi inte har möjlighet att bevaka. Precis som att de som bor i Hässleholm och Osby får en bra bevakning av residensstaden Kristianstad och närliggande Östra Göinge.

-Vi får ibland kritik för att vi inte bevakar Vittsjös damallsvenska lag men nu får vi helt plötsligt resurser även för detta.

Även Åsa Carlsson, journalistklubbens ordförande på Kristianstadsbladet, lyfter i samma artikel fram den utökade bredden båda tidningarna kommer att få.

Kristianstadsbladet och Norra Skåne får tillsammans en upplaga på ca 36000. Målet är att öka upplagan med minst ett par tusen de närmaste åren.

Köpesumman är hemlig.

Gert Jacobsson

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se