torsjö live

Vi måste ta vårt globala ansvar för vaccinationerna

Vi måste ta vårt globala ansvar för vaccinationerna

INSÄNDARE. Coronapandemin har under mer än ett år skapat artiklar, rapporter och debatt i tidskrifter över hela världen. Någonting som allting setts som den stora räddningen är vaccinering och därmed flockimmunitet. Däremot har den globala vaccinations processen helt negligerats i svensk debatt och begreppet Covax har nästintill helt undgått den svenska befolkningens vetskap.

Världshälsoorganisationens (WHO) generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus lanserade det globala vaccinations projektet Covax (COVID-19 Vaccines Global Access) i April 2020. Syftet var och förblir att tillförse hela världens befolkning med covid-19 vaccin, detta för att säkerställa människors goda hälsa över hela världen. Syftet var till en början att samtliga stater med medlemskap i de förenta nationerna (FN) skulle till förses med vaccin genom Covax initiativet. Ghebreyesus poängterade vikten av det faktum att globala problem och bekymmer kräver globala lösningar. Tyvärr fick vi aldrig se Covax initiativet i sin sanna glans då flertalet så kallade donationsstater prioriterade den egna befolkningen innan Covax. I grund och botten baserades det globala vaccinations projektet på att mer stabila och utvecklade länder donerar doser till stater vars inrikespolitiska läge gör staten oförmögen att utveckla och köpa vaccin på egen hand.

Men varför är det fel av västvärlden att vaccinera den egna befolkningen först? Det första argumentet som ges till förmån för västvärldens nuvarande prioritering är att väst utvecklar och tillverkar vaccinen. Därmed måste den västerländska ekonomin hållas igång och vår “vardag” kunna återupptas för att sedan vaccindoser kan doneras till Covax. Problemet med det resonemanget är att lösningen blir väldigt kortsiktig, Ghebreyesus och FN:s generalsekreterare Antonio Guterres poängterar vikten av global flockimmunitet. Utan global immunitet kommer nya mutationer att ständigt utvecklas och enligt bland annat Pfizer, Moderna och svenska folkhälsomyndigheten (FHM) kan mutationer på mutationer riskera att vara immuna mot nuvarande vaccin. Därför måste strategin vara att se till att inga fler mutationer uppstår och då finns bara ett svar, global vaccination. Annars kommer läkemedelsbolagen tvingas utveckla nya vaccin i flera återkommande epoker.

Så vad ska vi i Sverige göra? Ska vi ta vårt globala ansvar och hjälpa mänskligheten att överkomma kampen mot Covid-19 eller ska vi prioritera oss själva och hoppas på det bästa? Jag vet på vilken sida jag står men var står ni?

Alfred Johansson

Ordf. Hässleholms FN-Förening

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se