torsjö live vers2

Spångberg vill skapa en alternativ verklighet

Spångberg vill skapa en alternativ verklighet

INSÄNDARE. Jag vill tacka Håkan Spångberg, som i sin insändare den 12 juli så tydligt exponerar sverigedemokraters och andra högerextremisters behandling av nyhetsförmedling och fakta. Spångberg avvisar Public Service, det vill säga Sveriges Television och Sveriges Radio, som nyhetsförmedlare. Av någon anledning sätter han TV4 i samma kategori. Samtliga dessa kanaler har utbildade och professionella journalister som servar oss med nyheter, stora som små, lokala som globala. Enligt Spångberg har alla dessa journalister gått samman i en magnifik politisk konspiration för att dupera och förleda oss med oriktiga uppgifter.

Håkan Spångberg hänvisar istället till ”internets alternativa nyhetsförmedlare”, med andra ord bloggare, poddare och andra tyckare. Personer som serverar påståenden och tyckande, utan vare sig källgranskning, källhänvisning eller djupare kompetens, journalistisk eller i ett speciellt ämnesområde. Brukarna av dessa tjänster söker aktivt budskap och uppgifter, som stöder deras egna teorier och åsikter, vilka ofta är fördomar och/eller förnekande av klimatproblemen. Till kategorin ”internets alternativa nyhetsförmedlare” torde också Sverigedemokraternas propaganda kanaler räknas, vilka inte klarar av en granskning gällande saklighet eller objektivitet.

Ett grundläggande kriterium för en demokratisk process är en öppen och ärlig diskussion, baserad på fakta. Journalistik och nyhetsförmedling är en viktig del för att förmedla fakta och kunskap om vår omvärld, som sedan ligger till grund för våra politiska beslut. Oberoende journalistik är också ett av våra viktigaste verktyg för att granska makthavare. Utifrån den vetskapen är det förståeligt att Håkan Spångberg och Sverigedemokraterna är rädda för en fristående presskår. Vi kommer ihåg hur Jimmie Åkesson i en TV-intervju uppgav att han var beredd att skrota SR, då de förmedlade liberala åsikter.

Vi har under flera års tid, i nyheterna, sett hur President Trump ignorerade verkligheten, genom att kategorisera den som ”fake news”. Istället skapade han och hans sympatisörer en alternativ verklighet, precis som Håkan Spångberg gör. Vi får oss ofta till livs några filosofiska tankar från Kvistalånga. Till Håkan Spångberg och också Ronny Larsson vill jag som avslutning travestera ett gammalt talesätt; Om verklighet och illusioner inte stämmer överens, då är det verkligheten som gäller.

Stanley Hallström 

Partipolitiskt obunden 

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se