torsjö live vers2

Undersköterskorna gör skillnad

Undersköterskorna gör skillnad

INSÄNDARE. Kommer till jobbet, byter om tar en kopp kaffe.
Sätter mig vid datorn läser journalerna om vad som hänt sedan sist jag var i tjänst. Nu rapport. Tar på mig plastförkläde och börjar morgonens arbete vilket innebär ev väckning, duscha några av våra boende, borsta tänder sätta i hörapparater, ta fram och vara behjälplig vid påklädning.
Hjälpa till vid toabesök, torka avföring, tömma katetrar, ta vikter, trösta, kamma, krama, förklara göra morgonen värdig och individuell, dela mediciner, göra omläggningar och förbereda frukosten. Några vill ha sovmorgon andra vill äta i sängen medansvar de flesta kommer ut i matsalen för gemensam frukost. Servera varje boende det dom önskar och kan äta.
Mata de som behöver hjälp, stötta någon annan så dom får i sig tillräckligt. Frukostrast i trettio minuter.
Tvätta morgonens tvätt, sängkläder som blivit våta eller fulla med avföring, ibland spyor.
Fylla på förråd, ha aktiviteter med de boende , trösta ngn som är ledsen, förklara samma sak gång på gång på gång med samma tålamod och leende. Eventuella utflykter skall förberedas läkarbesök genomföras, kontakter med anhöriga
Och gode män, förvaltare eller kommun. Fylla i journaler, göra
Vårdplaner, BPSD, genomföra eventuella kontroller.
Dela ut tvätt ta upp de sista ur sina sängar till lunch.
Servera mat, mata, några sitter avskilt och äter tillsammans med en personal och för samtal om allt mellan himmel och jord, mkt skratt!
Efter maten hjälpa de som behöver till WC, sedan hjälpa de som behöver hjälp till sina sängar för att vila en del går med rullator andra sitter i rullstol och behöver hjälp med olika liftar till och från sin säng och till rullstolen.
Lunchrast trettio minuter.
Efter rasten dags att ge rapport till kvällspersonalen samtidigt som ngn annan förbereder fika, tar ut sopor, delar mediciner, tröstar förklarar om igen och igen och igen..
Skoj, skämt, ev. musik, fiaspel, bingo, spontan musikstudios, dans, tidningsläsning kaffe stund, nya toalettbesök ev duscha ngn som gjort ner sig, hjälpa upp de som vilat.
Samtal, kramar, gråt, ångest, ngn skriker, en blomkruka rasar i golvet, skratt, mycket skratt, hörs på avdelningen. Snart dags att gå hem efter en vanlig dag på jobbet som undersköterska!
Så här har jag och mina underbara arbetskamrater det en ganska vanlig dag på Vittsjö Sjukhem!
Vi undersköterskor gör skillnad!


Anders Wallentheim

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se