Gruppen-3a-328x120

Ännu en bilbomb – Kan finnas samband

Ännu en bilbomb – Kan finnas samband

En bilbomb sprängdes natten till tisdagen på en parkeringsplats vid Tränggatan på T4-området i Hässleholm.

Ytterligare en bilbomb detonerade i Hässleholm natten till tisdagen, denna gång på Tränggatan. Det var nästan exakt 24 timmar efter sprängningen på Stobyvägen.

– Vi kommer att titta på om det kan finnas ett samband med tanke på likheten mellan händelserna och att de skedde inom ett dygn, säger Jimmy Modin på polisens mediecenter i Region Syd.

Klockan 03.09 natten till tisdagen hörde poliser som patrullerade i Hässleholm en kraftig smäll. Efter en stunds sökande hittade de en personbil som skadats i en explosion på en parkeringsplats utanför ett flerfamiljshus på Tränggatan. Platsen spärrades av och nationella bombskyddet och kriminaltekniker kallades in.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Det här sticker ut från det vardagliga i Hässleholm, säger Jimmy Modin.

Ingen människa skadades och inte heller några andra bilar.

Polisen bedömer, liksom i fallet på Stobyvägen, att explosionen orsakats av en så kallad banger.

– Det är en väldigt kraftig pyroteknisk pjäs, inte som en vanlig nyårssmällare. Det är inte en fyrverkeripjäs utan snarare en smällare, säger Jimmy Modin.

Bangers är olagliga att inneha och brottsrubriceringen blir därför förutom skadegörelse även brott mot lagen om explosiva och brandfarliga varor.

Polisen utreder sprängningarna som två separata händelser, men undersöker alltså även om det kan finnas ett samband mellan dem.

Resultatet av den tekniska undersökningen är ännu inte känt.

– Vi har gjort en del kontroller, säger Jimmy Modin.

Polisen har hört bilägaren, grannar och andra vittnen. I nuläget finns ingen gripen eller misstänkt person och inget känt motiv.

Berit Önell

Uppdatering:

Det finns ett samband

Polisen ser ett samband mellan de två bilbomberna. Det säger Magnus Vendler vid Hässleholmspolisen på tisdagseftermiddagen.

– Det handlar inte om två slumpmässigt utvalda adresser, säger han.

Magnus Vendler vill lugna hässleholmarna genom att säga att en bilsprängning inte händer vem som helst utan anledning. Men han avslöjar inte vad sambandet består i. Han vill inte heller peka ut bilägarna som inblandade i kriminalitet.

– De är drabbade här, men de flesta drabbas av en anledning, säger han.

Vid ett par tidigare bilsprängningar i Hässleholm hade målsägandena lämnat uppgifter till polisen och misstanken var därför att de skulle skrämmas eller straffas för det. Magnus Vendler bekräftar dock inte att det rör sig om samma motiv denna gång.

Men idag står det väl klart att vem som helst kan komma i vägen för kriminella gäng, när till och med barn blir skjutna?

– Det är naturligtvis olyckligt att man kan bli drabbad som tredje part, men när någon sätter en laddning på en bil finns det oftast ett skäl.

Har polisen nu gott hopp om att hitta en misstänkt gärningsman?

– Det får utredningen visa, säger Magnus Vendler.

Berit Önell

Läs mer:

2021-07-19 Bilbomb vid villa på Stobyvägen

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se