torsjö live vers2

Deltavarianten har tagit över

Deltavarianten har tagit över

Minst 74 procent av alla som testades positivt för covid-19 i Skåne under vecka 27 hade deltavarianten av viruset. Det visar Region Skånes statistik över sekvenseringen som uppdaterades på tisdagen. Samtidigt rapporteras smittspridningen ha ökat något.

Den mer smittsamma deltavarianten tar över allt mer i Europa och även i Sverige, trots statsepidemiolog Anders Tegnells uttalanden om att Sverige inte skulle behöva drabbas på samma sätt. Fram till vecka 20 fanns knappt några fall. Men sedan har kurvan stigit brant uppåt och vecka 26 var cirka 60 procent av de undersökta fallen i landet av deltavarianten. Dock sekvenserades bara 50 procent av de bekräftade fallen.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Deltavarianten (lila) av coronaviruset har nu tagit över i Skåne. Grafik ur Region Skånes lägesbild

I Skåne sekvenseras för närvarande samtliga positiva provsvar, men vissa svar kommer med fördröjning. Därför kan andelen av deltavarianten vecka 27 stiga ytterligare. 22 procent var samma vecka av den under våren dominerande alfavarianten. Deltavarianten har ökat kraftigt i regionen sedan vecka 23 då andelen var tio procent. Vecka 26 var den 42 procent.

Smittspridningen i Skåne är fortsatt låg, men nu syns enligt Region Skåne en svag tendens till ökning av antalet positiva fall.

Region Skånes vaccinsamordnare Per Hagstam. Foto: Bengt Flemark

–Ökningen ses särskilt i de yngre åldersgrupperna, 10 – 29 år. Andelen positiva prover i egenprovtagningen ökar också. Vi följer noggrant utvecklingen, säger Per Hagstam, biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne.

Han konstaterar att utvecklingen inte är helt oväntad med tanke på att smittspridningen ökar både i Europa och i vissa andra delar av Sverige samtidigt som resandet ökar i semestertider. Därför uppmanar Folkhälsomyndigheten alla till test för covid-19 efter resor utanför Norden.

Antalet konstaterade nya fall i Skåne under vecka 28 var 245, att jämföra med 163 under vecka 27 och 185 under vecka 26. Hässleholm hade tre nya fall vecka 28, ett vecka 27 och två vecka 26.

I relation till folkmängd hade Skåne 20 nya fall per 100 000 invånare vecka 28. Hässleholm hade då fem. Eslöv låg högst i Skåne med 35.

Antalet inlagda på sjukhus med covid-19 var på tisdagen tio, varav två i intensivvård.

Mer än 70 procent av skåningarna har nu fått minst en dos covid-vaccin. 46 procent av den vuxna befolkningen är fullvaccinerad.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se