logga-ligg-tjock

Föreningen lägger ner bryggan i Björkviken

Föreningen lägger ner bryggan i Björkviken

Björkvikens villaägarförening lägger ner projektet med 220-metersbryggan i Finjasjön. Stigande timmerpriser och oro för stökiga kvällar fick föreningen, som lovat skänka bryggan till kommunen, att ge upp. Beslutet fattades vid ett extra sammanträde där både ordförande och sekreterare avgick.

– Det är lite tråkigt att det inte blir något, men det är inte mycket att göra åt, säger den före detta ordföranden Lennart Martinsson som nu meddelat kommunen att föreningen drar sig ur.

Men det finns personer utanför föreningen som vill driva projektet vidare med en ny finansiär. I den gruppen ingår bland andra bryggans arkitekt Bo-Inge Gustafsson.

Föreningens vision var att allmänheten skulle vara med och sponsra bryggan genom att köpa delar och få sitt namn infräst i träet, efter modell från Åhusbryggan. Men en del av finansieringen skulle också komma från fonder och stiftelser.

– Det blev inte riktigt som vi tänkt med det, säger Lennart Martinsson.

Dessutom steg priserna på det tryckimpregnerade trä som bryggan skulle byggas av.

– Timmerpriset har rasat i höjden så fruktansvärt sedan vi fick offerten, säger Lennart Martinsson.

Ritningarna visar en 220 meter lång och tre meter bred brygga på pålar, två meter över vattenytan. Längst ut finns en bredare plattform och i mitten en mötesplats med bord och bänkar.

Han berättar att offerten låg på cirka 3,6 miljoner kronor för hela bryggan. Inklusive en del övriga omkostnader var kalkylen cirka fyra miljoner kronor, innan priserna steg.

– Timret blev 30-35 procent dyrare och det var en väsentlig del av kostnaden, säger han.

Han kan inte säga exakt hur mycket dyrare totalkostnaden blev, men gissar att det inte var riktigt en miljon kronor till.

– Men det tickar fort och man vet inte riktigt var det skulle hamna, säger han.

Enligt Lennart Martinsson var det framförallt ekonomin som var problemet.Sedan var det också oron för att bryggan skulle ockuperas av stökiga ungdomar som vill bestämma vilka som ska få vistas på bryggan, så som rapporterats från Åhusbryggan i sommar.

– Sånt vill vi inte ha in här, säger Lennart Martinsson.

– Vi hade en nej-sida i föreningen som vuxit till sig i sommar.

För ett par veckor sedan hölls det extra mötet där föreningenbeslöt att lägga ner projektet. På måndagskvällen skickade Lennart Martinsson ett mejl till kommunen där han berättade om föreningens beslut. Då hade han sett att kommunens väntade driftskostnader för bryggan uppmärksammats i media.

– Då tänkte jag att nu sjutton var det dags att informera kommunen, säger han.

Han hade hoppats att bryggan skulle bli verklighet och beklagar beslutet.

– Men det måste ju finansieras och man kan inte heller gå emot en alltför stor grupp i en förening, man får vara lite lyhörd, säger han.

Det blir ingen 220-metersbrygga i Björkviken, åtminstone inte genom Björkvikens villaägarförening. Bilden togs sommaren 2019. Foto: Johan Forssblad

Att istället satsa på en mindre brygga var inte aktuellt för föreningen, åtminstone inte just nu.

– Nu faller ju allt med det här konceptet. I så fall får man börja om från början och det är kanske inte helt otänkbart längre fram, säger Lennart Martinsson.

Han valde att avgå efter beslutet.

– Det är bra för mig nu, säger han.

Kommunstyrelsens ordförande Lars Johnsson (M) har tagit del av mejlet från Lennart Martinsson.

– Jag uppfattar det som att det är helt nedlagt, säger han.

Han tror inte att kommunen kommer att ta initiativ till en brygga i Björkviken.

– Jag har svårt att se att kommunen skulle göra det. Det får nog komma från annat håll i så fall, säger han.

Kommunstyrelsens ordförande Lars Johnsson (M) tror inte att kommunen kommer att ta initiativ till en brygga i Björkviken. Foto: Urban Önell

Han har inte hört att någon annan skulle vilja ta vid.

– Men det blir nog inte en sån brygga i så fall.

Lars Johnsson beklagar också föreningens beslut.

– Jag tyckte att det lät jättetrevligt. Bryggan kunde ha blivit en attraktion i sig genom att man hade kommit ut lite längre i sjön, säger han.

Men utanför föreningen finns fortfarande krafter som hoppas att projektet ska leva vidare.

– Målsättningen är att driva det vidare, säger arkitekten Bo-Inge Gustafsson.

Han berättar att det finns en grupp som diskuterar vidare och också har fått en ny finansiär som han dock inte vill avslöja idag. I gruppen ingår också bland andra kommunens tidigare miljöchef Sven-Inge Svensson och Åhusbryggans initiativtagare Bengt Klingheim som också hjälpt Björkvikens villaägarförening med förberedelserna.

Berit Önell

Läs mer:

2021-08-02 Lång brygga kan försenas och kostar mer än väntat

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se