Gruppen-3a-328x120

Konstrundan flyttar in på Hovdala

Konstrundan flyttar in på Hovdala

Mittskånes konstrunda pågår september ut med samlingsutställning på Hovdala. Ordförande Lena-Maria Jagorstrand är stolt över utställningen som hon tror är den bästa hittills.

Mittskånes konstrunda blev inställd två påskhelger i rad på grund av pandemin. Men nu återuppstår den i ny tappning, med samlingsutställning på Hovdala slott som öppnar med vernissage på fredagskvällen och pågår hela september. En nyhet är också den digitala kartan som visar var alla konstnärer har sina ateljéer öppna.

– Jag är så stolt, säger Lena-Maria Jagorstrand, ordförande i Konstgillet Mittskåne, och visar den stora och ljusa lokalen på Loftet ovanför Hovdalas kafé där 46 konstnärer är representerade.

Konstgillet blev uppsagt från den tidigare lokalen på Fogdaröd i Höör eftersom ägarna skulle göra om det till ett museum. I påskas skulle samlingsutställningen för första gången ha hållits på Hovdala, men den blev inställd på grund av pandemin.

– Vi fick erbjudande om september, vilket vi tyckte låg rätt i tiden med tanke på covid och vaccinet, säger Lena-Maria Jagorstrand.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Hon är lyrisk över både lokalen, konsten och miljön på Hovdala. Bredden är stor med bland annat stora träskulpturer, olja, akvarell, keramik och foto.

– Jag tror att det här är vår absolut bästa samlingsutställning, hittills. Tidigare har vi inte kunnat se utställningen som en helhet eftersom lokalen varit indelad i olika rum, men här har alla konstnärer möjlighet att synas samtidigt. Det blir en speciell känsla, säger hon.

I den stora lokalen på Loftet ovanför Hovdalas kafé går det att se träskultpurerna samtidigt med målningar och keramik.

Hon är glad att så många av konstnärerna vill ställa ut, nästan lika många som vanligt.

– Det brukar vara lite drygt 50.

Hon är också nöjd med att kunna ha samlingsutställningen öppen en hel månad istället för bara över en påskhelg som varit tradition i närmare 20 år. 40 av de 46 konstnärerna har sina ateljéer öppna i helgen, några av dem längre än så. Det finns också flera mindre samlingsutställningar, bland annat en i Sösdala och en i Vinslöv, där tio konstnärer medverkar, bland dem Lena-Maria Jagorstrand. Hässleholmsgården, som brukar ha en samlingsutställning, är däremot inte med eftersom lokalerna var upptagna.

En stor andel av konstnärerna är bosatta i Hässleholms kommun. Så har det varit i många år.

– Vi vill öka medvetenheten om att vi finns och att mycket bra konst kommer till inom kommunen, säger Lena-Maria Jagorstrand.

En stor andel av konstnärerna kommer från Hässleholm. Till vänster på väggen hänger två av Gunnel Götesdotters verk.

Nästa påsk är förhoppningen att kunna ha en mer vanlig konstrunda och att den därefter ska bli återkommande på Hovdala.

– Det här blir som en förhandsvisning för de kommande konstrundorna, säger Lena-Maria Jagorstrand.

På sikt hoppas hon att föreningens samarbete med Hovdala ska bli mer än en konstrunda om året. Sedan nyår finns ett treårigt avtal.

– Vi hoppas att vi ska kunna tillföra Hovdala något och att Hovdala tillför oss något.

Konstgillet Mittskåne har kommit till Hovdala för att stanna. Tanken är att påskens konstrundor ska inledas med samlingsutställning här från och med nästa år.

Den digitala kartan finns på Konstgillet Mittskånes hemsida. Där och på affischerna finns också en QR-kod. Den som föredrar en papperskarta kan hämta den i Hovdalas slottsbutik.

– Det bästa är att besöka samlingsutställningen först om man inte känner till konstnärerna, säger Lena-Maria Jagorstrand.

Efter att ha fått en överblick över konstnärerna kan det vara lättare att välja ut några ateljéer att besöka.

Utställningen på Hovdala är öppen i helgen klockan 11-17 och därefter samma tider tisdag-söndag. Det är fri entré.

Vissa restriktioner har utfärdats av länsstyrelsen. Maximalt 35 personer får vistas i lokalen samtidigt. Eventuellt köande sker utomhus. I ateljéerna är regeln att det inte får vara fler besökare än att alla kan hålla en meters avstånd till varandra.

Konstrundan brukade tidigare locka totalt ett par tusen besökare under en påskhelg, men Lena-Maria Jagorstrand tror att det blir ganska lagom med 35 personer åt gången i lokalen på Hovdala.

Text och foto: Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se