torsjö live vers2

Minister inleder fysiskt och digitalt Europaforum

Minister inleder fysiskt och digitalt Europaforum

Programmet för årets Europaforum är klart och anmälningssidan har öppnat. Foto: Sven Persson/Swelo Photo

EU-minister Hans Dahlgren (S) inleder årets Europaforum i Hässleholm den 27 oktober. Arrangemanget pågår i två dagar, huvudsakligen i kulturhuset. Det är öppet för alla intresserade och gratis, men föranmälan krävs.

Förra året var Europaforum helt digitalt på grund av pandemin, men i år är det tillbaka både fysiskt och genom direktsändning via Hässleholms kommuns Youtube-kanal. För att följa programmet digitalt behövs ingen anmälan. Länk till sändningen kommer att finnas på hemsidan.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Europaforums projektledare Freja Hagsund uttrycker i ett pressmeddelande glädje över möjligheten att kunna bjuda in publiken att delta på plats i kulturhuset eftersom de fysiska mötena och diskussionerna är en viktig del av arrangemanget.

Europaforums projektledare Freja Hagsund och kommunens tillväxtchef Stefan Larsson är glada att kunna inbjuda till ett både fysiskt och digitalt Europaforum i oktober. Foto: Urban Önell

Enligt pressmeddelandet kommer EU-minister Hans Dahlgren i sitt inledningsanförande på onsdagen att rama in de hetaste EU-frågorna just nu. Dahlgren medverkar därefter i ett panelsamtal under rubriken “Höstens hetaste EU-frågor”.

EU-minister Hans Dahlgren har medverkat i Europaforum förr, bild från kulturhuset 2019. Foto: Urban Önell

Liksom tidigare är programmet fyllt av samtal och debatter om aktuella Europafrågor ur både lokala och globala perspektiv. Politiker, experter och journalister medverkar. Under onsdagen handlar det bland annat om höghastighetståg, rättsstatsprincipen och utvecklingen i Ungern och Polen och Skånes återhämtning efter pandemin. Torsdagens program berör hur situationen i Afghanistan påverkar EU, ungdomars roll i den europeiska demokratin, Sveriges motstånd mot gemensamma europeiska minimilöner och hur det går i förhandlingarna om EU:s migrationspolitik.

Europaforum avslutas med en festlig nylanseringsceremoni för Europa Direkt som fått godkänt från EU om fem år till för kontoret i Hässleholm. Det blir mingel, musik, tårta och tal på Hotell Statt. Talarna är Europaparlamentariker Helen Fritzon (S), Hässleholms kommunfullmäktigeordförande Douglas Roth (M) och Annika Wäppling Korzinek, biträdande chef för EU-kommissionens representation i Sverige.

– Europaforum Hässleholm är en unik, snart 20-årig, tradition som sätter europeiska frågor i ett lokalt sammanhang och möjliggör möten mellan medborgare och beslutsfattare. Arrangemanget bidrar till att öka kunskapen och engagemanget i EU-frågor hos allmänheten, liksom till att stärka Hässleholm som en mötesplats, säger Stefan Larsson, tillväxtchef i Hässleholms kommun, i pressmeddelandet.

Anmälan till Europaforum ska göras senast den 22 oktober.

Berit Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se