Gruppen-3a-328x120

Lars Johnsson avgår efter valet – Kenny Hansson tar över

Lars Johnsson avgår efter valet – Kenny Hansson tar över

Kommunstyrelsens ordförande Lars Johnsson (M) lämnar kommunpolitiken. Foto: Henrik Andersson

Hässleholms kommunstyrelseordförande Lars Johnsson (M) avgår efter valet 2022. Han satsar istället på regionvalet och kandiderar även till riksdagen.

25-årige Kenny Hansson är den trolige efterträdaren till kommunalrådsposten eftersom han vann partiets provval.

Lars Johnsson meddelade sin avgång i samband med att Hässleholmsmoderaternas provval inleddes.

När resultatet av provvalet blev klart på tisdagen stod Kenny Hansson som segrare på plats ett med kretsordförande Joakim Karlsson på andra plats. Bara två röster skilde dem åt. Om listan står sig i den slutliga nomineringen vid stämman i januari blir Kenny Hansson också partiets kandidat till kommunalrådsposten.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Om vi skulle vinna valet blir han kommunstyrelsens ordförande, säger Joakim Karlsson.

Lars Johnsson finns inte alls med på listan och lämnar kommunpolitiken helt.

– Jag har hållit på med politik i 25 år och i nästan fem år varit kommunstyrelsens ordförande. Det är ett rätt utsatt uppdrag. Jag har funderat mycket i sommar och diskuterat med familjen, säger han.

Med utsatt menar han flera olika aspekter.

– Det är en rätt tuff mediabevakning och väldigt många samtal från allmänheten. Det är också en utmaning parlamentariskt, vilket kräver rätt mycket tid och samtal. Man styr inte sin egen tid, säger han.

Han konstaterar också att de styrande partierna i kommunen tidigare haft två kommunalråd, men att han varit ensam sedan valet 2018. Genom treblockslösningen har den styrande gruppen ett kommunalråd och oppositionen två, ett från varje oppositionsgrupp.

– När jag tillträdde hade vi Robin Gustavsson (KD) också. Det var en stor skillnad att ha honom i rummet bredvid, säger Lars Johnsson.

Han tänker att han kanske inte varit så snäll mot sig själv.

– Det är tufft att vara beroende av att få någon av de andra grupperna med sig. Det går inte att vara kaxig. Man får ha ett stort mått av ödmjukhet och får ta emot en och annan lusing utan att kunna ge tillbaka. Det har kanske blivit något fler nålstick nu närmare valet. Men det hade ju varit konstigt om kunnat bestämma själva med våra 17 mandat, säger han.

Han förklarar att han har suttit på posten längre än någon moderat tidigare, i nästan fem år när han avgår.

– Jag fyller också 60 under nästa mandatperiod och vill vara ärlig mot väljarna, inte kliva av mitt i mandatperioden, säger han.

Han vill inte sitta kvar i kommunfullmäktige som före detta kommunstyrelseordförande.

– Jag tycker att det är schysst att jag inte är kvar och petar i hur efterträdaren sköter det. Samtidigt finns jag bara ett samtal bort om han vill ha råd och stöd.

Lars Johnsson (M) vill inte vara kvar i kommunfullmäktige när han avgår som kommunstyrelsens ordförande. Foto: Urban Önell

Han ser fram emot en eventuell post i Region Skåne, men vill inte ta ut något i förskott.

– Det kan bli spännande med lite andra frågor. Jag har ju en del erfarenheter från kommunpolitiken som kan komma till nytta. Bland annat tycker jag att infrastrukturfrågor är intressanta.

En riksdagsplats tror han inte blir aktuell nu, men han hade gärna tackat ja.

– Region och kommun är väldigt lagstyrt. I riksdagen är man med och stiftar lagar och det går att påverka på ett helt annat sätt. Det hade varit otroligt trevligt och utmanande, säger advokaten Lars Johnsson.

Den egna advokatfirman har han inte jobbat i sedan han blev heltidspolitiker våren 2018. Om det blir aktuellt igen vet han inte.

– Det får jag fundera på. Vi får se hur mycket politik det blir, säger han.

Lars Johnsson står på tredje plats på Moderaterna i nordöstra Skånes lista i provvalet till Region Skåne och på sjätte plats på riksdagslistan. Kenny Hansson är nummer nio på regionlistan och tolv på riksdagslistan.

Kenny Hansson säger att han inte väntat sig att få så stort stöd i provvalet.

– Det var en chock när jag såg att medlemmarna röstade som de gjorde och att vi hade det högsta valdeltagandet på många provval, säger han.

Kenny Hansson är beredd att ta över som kommunalråd. Foto: Berit Önell

43 procent av medlemmarna röstade, jämfört med runt 30 procent vid de senaste provvalen.

Kenny Hansson berättar att han redan har meddelat nomineringskommittén att han står till förfogande som gruppledare och kommunalråd.

– Om de anser att jag är lämplig. Sedan vet jag inte om det finns andra kandidater också, säger han.

Högt upp på listan har han både sin mormor Karin Axelsson, på tredje plats, och sin mamma Ann-Marie Hansson, på nionde plats.

– Det är alltid bra med bra folk på listan. Man behöver inte vara släkt, men det är kul att de vill engagera sig, säger han.

Han konstaterar att det finns en hel del nya namn längre ner på listan och att spridningen är stor i ålder, kön och bostadsort. En som inte kandiderar är kommunfullmäktiges ordförande Douglas Roth.

En kändis som gör comeback är tidigare kommunalrådet Urban Widmark. Han avgick 2013 efter kritik för att han gått bakom fullmäktiges rygg, både när han skrev på hyresavtalet för trygghetsboendet Pärlan där kommunen lovade stå för hyrorna i 15 år och när han äskade mer pengar till Dryport Skåne utan att berätta att projektet var dött eftersom Jernhusen dragit sig ur.

Joakim Karlsson har förståelse för att Lars Johnsson väljer att inte fortsätta en mandatperiod till efter fyra och ett halvt år på posten.

– Det är en väldigt utsatt position, ett dygnet runtarbete, säger Joakim Karlsson.

Han tror att den nuvarande parlamentariska situationen gör det extra svårt.

– Ja, med den turbulens vi har och de konstellationerna, just att vi inte har ett majoritetsstyre. Man måste förhandla och kan inte driva sin politik som man vill. Förhoppningsvis får vi ett starkare styre efter nästa val. Treblockslösningen var det bästa vi kunde komma fram till, men vi måste alltid ha ett annat block med oss och om de ser saker på ett helt annat sätt är det inte lätt, säger han.

Joakim Karlsson, ordförande i den moderata kretsen i Hässleholms kommun fick bara två röster färre än Kenny Hansson, men säger att Kenny blir kommunalråd om provvalet står sig. Foto: Berit Önell

Han nämner köpet av postterminalen och återöppnandet av Sösdala simhall där kärnalliansen och SD varit på kollisionskurs.

– Då blir det svårt att få ihop budgeten, säger Joakim Karlsson.

Han konstaterar att Kenny Hansson är väldigt ung.

– Det är ett lagarbete, men han kan mycket redan och har varit med i politiken bra mycket längre än jag, säger Joakim Karlsson.

Men Kenny Hansson meddelade redan vid 20 års ålder att han stod till förfogande när det var dags att byta gruppledare nästa gång. Han backade dock innan det var dags att utse Pär Palmgrens efterträdare och det blev Lars Johnsson som tog över våren 2018.

Enligt Joakim Karlsson finns inga andra kommunalrådskandidater denna gång. Men provvalet är inte detsamma som de slutgiltiga valsedlarna även om stämman tar stor hänsyn till det. Han beskriver provvalet som ett arbetsdokument för nomineringskommittén inför stämman.

– Sedan överlåter vi valet till väljarna. De kan ju kryssa andra kandidater.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se