torsjö live vers2

Hoppar av M i protest mot Kenny

Hoppar av M i protest mot Kenny

Jörgen K Nilsson ställer inte upp i valet 2022. Foto: Urban Önell

Moderaten Jörgen K Nilsson hoppar av valkampanjen efter beskeden om att kommunstyrelsens ordförande Lars Johnsson avgår efter valet och att Kenny Hansson ser ut att bli partiets nästa kommunalråd. Nilsson har haft en flerårig konflikt med Hansson och har uttalat sitt misstroende mot honom inför kretsstyrelsen. Han skriver på Facebook att han inte kan tänka sig att stå på samma valsedel en gång till. Men han vill inte berätta vad bråket handlar om.

Efter att resultatet av provvalet, där Kenny Hansson vann, blev känt på tisdagskvällen meddelade Jörgen K Nilsson från Mala på Facebook att han återkallat sina kandidaturer till valet 2022. Han kommer inte heller att stå till förfogande för omval i sin förening Moderaterna Västra Göinge, där han idag är ordförande. Han är också ledamot i kultur- och fritidsnämnden. I provvalet kom han på 19:e plats.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Den huvudsakliga anledningen till att jag nu väljer att inte delta aktivt i Moderaterna är en flerårig friktion där jag kritiserat Kenny Hansson vid många olika tillfällen och vid två olika tillfällen utropat mitt misstroende mot Kenny Hansson inför kretsstyrelsen, skriver han på Facebook.

Han förklarar att han inte fått gehör för sin kritik och att de problem han menar har uppstått inte har hanterats i partiet.

Han publicerade inlägget både på sin privata Facebook-sida och på sin valkampanjsida “Kryssa Jörgen Nilsson” som han på onsdagen stängde.

Jörgen K Nilsson meddelade sitt beslut på Facebook.

På sin privata sida delar Jörgen K Nilsson på onsdagen också Frilagts artikel om att Lars Johnsson avgår efter valet och uttrycker sitt förtroende för honom.

– Lars Johnsson är ett av de tyngst vägande skälen till att jag lyckades upprätthålla hoppet så länge som jag gjorde. En hedersman, vän och kär kollega. Alltid med Hässleholms bästa för ögonen, skriver han.

Han fick reaktioner och stöttande kommentarer på sina inlägg. Där antyddes också att det kan bli fler avhopp framöver.

Jörgen K Nilsson vill inte offentligt berätta något konkret om vad konflikten gäller.

– Jag vidhåller det jag skrivit i inlägget, säger han till Frilagt.

Han förklarar sedan att det handlar om många olika händelser sedan 2017.

– Men jag vill understryka att jag inte har en konflikt med Kenny på ett personligt plan. Jag vänder mig endast mot hans gärningar, säger han.

Vilka gärningar det skulle vara vill han inte avslöja. Han ser ingen anledning att informera väljarna om detta före valet.

– Jag har det största förtroende för väljarkåren i Hässleholms kommun. Jag har inget att tjäna på att gå i polemik med Kenny offentligt, säger han.

Jörgen K Nilsson har ifrågasatt kommunens agerande mot vikingabyn vid Vätteryds gravfält, ett ärende där Kenny Hansson är ansvarig politiker som ordförande i miljö- och stadsbyggnadsnämnden.

– Jag har valt att lyssna på båda sidor, inte för att det gagnar mig utan för att det är rätt. Rättsstaten ska värnas, men i vårt land är man oskyldig tills man är dömd. Den linjen har genomsyrat mitt politiska engagemang och jag framstår kanske som principfast och lite styltig. Med facit i hand har det inte funnits tillräckligt stöd för en sådan principfasthet och då kanske jag ska hålla på med något annat, säger han.

Annars menar han att han bara drivit en starkt frihetlig moderat linje.

Vikingabyn vid Vätteryds gravfält har varit ett av skälen tillkonflikt mellan Jörgen K Nilsson och Kenny Hansson. Foto: Urban Önell

Han förklarar att det finns mycket annat att göra i livet och att han tycker att det känns bra att ha fattat sitt beslut.

– Men faran som uppstår i en sådan här situation är att det kanske blir fler som tar sin Mats ur skolan, säger han.

Kenny Hansson har läst Jörgen K Nilssons Facebook-inlägg.

– Jag tycker att det är jättetråkigt att han känner så, säger han.

Han förklarar att han inte vet vad Jörgen K Nilsson menar, men medger att det funnits en konflikt.

– Vi har inte sett lika på saker och ting. Han har yttrat att han inte har förtroende för mig.

Miljö- och stadsbyggnadsnämndens ordförande Kenny Hansson (M) säger att han inte vet vad Jörgen K Nilsson menar, men medger att det funnits en konflikt.

Enligt Kenny Hansson har det handlat om olika sakfrågor, hur kampanjer ska bedrivas med mera. Han tog initiativ till ett möte där även kretsordförande Joakim Karlsson bjudits in, men Jörgen K Nilsson tackade nej.

Kenny Hansson säger att han uppfattat det som att situationen ändå förbättrats.

– Det är tråkigt när någon känner att den inte har förtroende. Men bevisligen har en majoritet av medlemmarna förtroende för mig med tanke på att röstningen utföll som den gjorde, säger han.

Joakim Karlsson, ordförande i Moderata kommunkretsen i Hässleholm. Foto: Berit Önell

Kretsordförande Joakim Karlsson berättar att styrelsen hanterat konflikten mellan Jörgen och Kenny.

– De kom inte överens. Det var en del med vikingabyn där det var en öppen konflikt. Men det var även tidigare, det var nog personligheterna som inte klaffade, säger han.

Han tror att Lars Johnssons avgång, tillsammans med Kenny Hanssons framgång i provvalet var avgörande för Jörgen K Nilssons beslut att inte ställa upp i valet.

Joakim Karlsson förklarar att olika åsikter uppmuntras inom partiet.

– De flesta drar åt samma håll. Men det finns många starka viljor och åsikter och då är det lätt att det blir konflikt, säger han.

Berit Önell

Läs mer:

2021-09-22 Lars Johnsson avgår efter valet – Kenny Hansson tar över

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se