torsjö live vers2

Mordförsök i Tyringe i stort åtal mot gängkriminella

Mordförsök i Tyringe i stort åtal mot gängkriminella

Ett mordförsök med automatvapen i Tyringe i mars 2020 ingår i åtalet på torsdagen mot 15 män från södra Sverige med kopplingar till narkotikahandeln i Malmö. Tack vare att polisen fick tillgång till de misstänktas kommunikation via den krypterade appen Enchrochat kan sju dödsskjutningar ha förhindrats.

– Att ett så omfattande åtal nu kan väckas har möjliggjorts bland annat genom att utredarna kunnat ta del av material från krypteringstjänsten Encrochat, skriver åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Åklagare vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet väckte åtal mot männen vid Malmö tingsrätt för mordförsöket i Tyringe samt förberedelser till en rad grova brott som mord, stämpling till mord och grovt vapenbrott på ett flertal orter i södra Sverige.

Polisen i flera europeiska länder infiltrerade gemensamt Encrochat under flera månader 2020.

De flesta av brotten har skett under 2020, men en av de misstänkta mordplanerna ska ha varit en hämnd för dödsskjutningen av den nyblivna mamman Karolina Hakim i Malmö i augusti 2019. Förutom hämndmotiv drivs de misstänkta enligt åtalet av konkurrens om narkotikahandel.

– I grunden handlar det om ett slag om narkotikamarknaden. Tre grupper som normalt konkurrerar har tillfälligt lagt ner stridsyxan för att bilda allians mot en fjärde, säger åklagaren Michael Hansson till Dagens Nyheter.

Tidningen beskriver grupperingen som de åtalade tillhör som ett mordkommando. Mord har utförts mot betalning. Ledaren är en 38-årig man som tidigare dömts för narkotikabrottslighet och tidvis vistats i Västindien. Utpekad ledare för den angripna gruppen är en 24-årig man som sitter häktad i Spanien för flera mord.

Den enda mordplan som var nära att förverkligas var den i Tyringe. Fyra män åtalas för skjutningen där det första skottet missade och det andra fastnade i geväret.

Alla de åtalade nekar till brott.

Rättegången inleds i Malmö tingsrätts säkerhetssal den 4 oktober och beräknas pågå i fem månader.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se