torsjö live vers2

Blivande fredspristagare inspirerade oss

Blivande fredspristagare inspirerade oss

Berit Önell, ansvarig utgivare för Frilagt

Nobels fredspris går i år till oberoende journalistik. Pristagarna är Maria Ressa, som leder den oberoende granskande nättidningen Rappler News i Filippinerna, och Dmitrij Muratov, chefredaktör på den ryska dagstidningen Novaja Gazeta där Anna Politkovskaya jobbade när hon mördades. Båda har under lång tid och trots repressalier vågat ifrågasätta makten i sina hemländer.

Reportrar utan gränser välkomnade beskedet på fredagen och förklarade att det är ett pris inte bara till två enskilda journalister utan till alla de journalister som grips, fängslas och hotas runt om i världen.

– Ressa och Muratov är två förkämpar och symboler för journalister som varje dag riskerar livet för allas vår rätt till information, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser, i en kommentar på organisationens hemsida.

Jag hade förmånen att få lyssna till Maria Ressa när hon var huvudtalare vid Föreningen grävande journalisters Grävseminarium 2020. Det var både skrämmande och inspirerande. Hon berättade om hur hon och hennes medarbetare hotas, åtalas och utsätts för hatkampanjer på nätet på grund av sitt journalistiska arbete. Hon har även dömts till fängelse, men också hyllats internationellt för sin modiga kamp mot desinformation och mot makthavares försök att tysta fria medier.

– Journalistikens idé betraktas alltmer som kriminell, sa hon.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Hon varnade oss för att det kan bli likadant i Sverige som i Filippinerna. Där har det snabbt blivit betydligt sämre för journalister. Bland annat kan de numera bli arresterade i upp till 24 dagar utan förklaring.

– Ni är också en måltavla, sa Maria Ressa och betonade att det enda försvaret vi har är offentligheten.

Även jag såg offentligheten som min bästa vän 2014 när ledande politiker i Hässleholm angrep mig och min dåvarande arbetsgivare Norra Skåne för att få slut på granskningarna av deras affärer. Den skandalen blev större än de skandaler de ville stoppa.

Situationen i Hässleholm var och är givetvis annorlunda. Men oberoende granskande journalistik är alltid ett hot mot makten. När min filippinska svärdotter 2014 fick veta vad som pågick på Norra Skåne kommenterade hon förvånat att sådant väl inte kan hända i Sverige.

– Om det hade varit i Filippinerna hade det varit en annan sak, sa hon.

Hon tänkte efter några sekunder.

– Men då hade du nog varit död.

Maria Ressa är modig och Rappler News är framgångsrik, trots förföljelserna. Tidningen började som en enkel Facebooksida och har idag cirka 100 anställda.

Frilagt behöver ditt stöd för att kunna fortsätta granska makten i Hässleholm. Glöm inte att betala din stödprenumeration!

Berit Önell

Här kan du stödja Frilagt:

Bankgiro:597-6535
Konto:8403-8, 33 403 635-7
Swish:0708938399
Kontakt:prenumeration@frilagt.se

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se