Gruppen-3a-328x120

Stoppa gårdsförsäljningen!

Stoppa gårdsförsäljningen!

INSÄNDARE. Regeringen håller på att ta död på hela vår allmännyttiga lotteriverksamhet i vårt land. Detta i sin iver att stävja spelmissbruk. Att vara spelmissbrukare innebär givetvis samma helvete som alkohol- narkotika- sex- och allt annat missbruk.

Vi har redan en lag från 2018 där kravet är “måttfullhet” på spelmarknaden. Detta vill man på Finansdepartementets inrådan ändra till “särskild måttfullhet”. Det innebär i praktiken att man inte får söka upp nya lottkunder som man gör idag. Jag ser framför mig att jag inte kan få det årliga besöket från kyrkan för att få del av deras lotter. Likaså kan inte nykterhetsrörelsen söka upp nya kunder som idag. Så mycket gott som båda dessa uträttar. Kyrkans diakonala verksamhet och IOGT-NTOs arbete för utsatta, både barn och vuxna, är beundransvärd.

Jag kan helt enkelt inte se att föreningslivets lotter kan bidra till att göra livet odrägligt för spelmissbrukare och deras omgivning. Man måste kunna skilja på kommersiell och allmännyttig lotteriverksamhet. Jag fortsätter att prenumerera på Miljonlotteriet med gott samvete i vetskap om hur viktig IOGT-NTOs verksamhet är. Där har jag exempelvis fått veta att 87 procent av de som köper knark är svenskar. Finns det inte köpare finns det heller inget marknad. Eftersom narkotikaförsäljning är roten till all gängkriminalitet är det givet att vi måste uppfostra våra barn och barnbarn till att ta avstånd från alla former av olagligheter. Det duger inte bara med 30 000 poliser.

Vi må också komma ihåg att alkohol är inkörsporten till narkotikahanteringen. Här använder riksdagen våra skattemedel till att för tredje gången utreda om vi ska ha eller inte ha alkoholförsäljning vid våra vin –  och öl-producerande gårdar s.k. “Gårdsförsäljning”. Det låter oskyldigt. Då tänker jag på, att det är många människor i vårt land som förbannar de stora jordbruksstöden till våra bönder. Den som förbannar detta vet inte att alla vinodlare i Europa får samma stöd. Jordbruksstödet skulle alltså kunna vara mindre. Ska vi ha “Gårdsförsäljning” måste givetvis både jordbruksstödet och fylleriet öka. Stoppa “Gårdsförsäljningen”!

Dagens ungdomar säger nej tack till alkohol i allt högre utsträckning. De äldre, från 45 år och uppåt, behöver ta efter ungdomarna om vi ska må väl alla. Se till att njuta med era fulla sinnen alltid så behöver vi ingen “Gårdsförsäljning”!

Siv Eriksson-Nilsson, IOGT-NTO

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se