torsjö live vers2

Att hjälpa Frilagt är viktigt för demokratin

Att hjälpa Frilagt är viktigt för demokratin

Gert Jacobsson. Foto: Urban Önell

KRÖNIKA. Att säga att demokratin är hotad kan säkert låta lite väl dramatiskt. Men om man betänker hur makthavare på många håll i landet försöker undanhålla uppgifter för pressen i syfte att skydda sina egna intressen, så ligger det åtminstone ett uns av sanning i påståendet.

Därför är den granskande journalistiken och journalister som vågar stå upp mot politiska påtryckningar av yttersta vikt.

2014 vågade Berit Önell, då anställd på Norra Skåne, göra det. Tyvärr hade hennes chefer inte samma ryggrad utan gav efter för påtryckningarna och gjorde Berit arbetslös.

Med facit i hand ska vi kanske inte vara ledsna för det. För i maj 2015 startade Berit Önell i stället nättidningen Frilagt som sedan dess varit en nagel i ögat på flera makthavare.

Ska kanske tillägga att jag själv har en viss journalistisk erfarenhet – närmare 40 år som journalist, nyhetschef och personalansvarig på Norra Skåne. Och även om begreppet grävande journalistik inte hade slagit igenom när jag startade min karriär, så var det ändå det som journalistiken handlade om – att ta fram och förmedla sanningen bakom nyheterna. På den tiden backades också journalisterna upp av sina chefer. Gamla chefredaktörer som Einar Ohlsson och Axel Lundius gav aldrig efter för påtryckningar från de politiker som satt i styrelsen. ”Ni får gärna lägga er i ekonomin men aldrig vad som skrivs i tidningen”, var en stående replik från dåtidens chefredaktörer.

Minns så väl hur en av kommunens chefstjänstemän ringde upp dåvarande chefredaktören Einar ”Eon” Ohlsson och krävde att han skulle komma till tjänstemannens kontor för att ta del av synpunkter på undertecknads artiklar. Eon exploderade och skällde ut tjänstemannen efter noter ”Har du några synpunkter så vet du var jag finns”. Efter samtalet kallade ”Eon” in mig och berättade vad som hänt ”j-a bra skrivet som fick honom att reagera så”, berömde han.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Något har uppenbarligen förändrats sedan dess. Tyvärr fick inte Berit samma stöd av sin chef, som i stället gav efter för styrelseordförandens krav på hennes avgång. En eloge dock till dåvarande nyhetschefen Anders Kauranen som avslöjade det politiska spelet bakom uppsägningen och sedan sade upp sig från tjänst som nyhetschef. Som tack (eller ska vi kanske säga, straff) blev han omplacerad till Skånska Dagbladets lokalredaktion i Sjöbo.

Det här visar klart och tydligt varför oberoende tidningar som Frilagt verkligen behövs. Där finns ingen chefredaktör som struntar i läsarna och slaviskt följer politikernas krav. Där finns i stället en vilja att läsarna ska få veta sanningen. Jag vågar påstå att de flesta som läser Frilagt verkligen uppskattar de avslöjanden som gjorts under årens lopp.

Och i maktens korridorer gör man hela tiden sitt bästa för att motarbeta Frilagts grävande journalistik. Det är faktiskt lite av ”stäng alla dörrar och fönster för nu är Berit Önell på gång”.

Tänk vilken panik det skulle skapa om det plötsligt dök upp en ”Berit” till. Nåja, inte bokstavligen, men ännu en erfaren grävande journalist.

Och det är här ni kommer in i bilden kära läsare. Jo faktiskt, genom att stödja Frilagt ekonomiskt genom – otroligt billiga, om jag får säga det själv – månatliga stödprenumerationer kan ni skapa förutsättningar för just detta. Då kan Frilagt utöka med ytterligare en journalist vilket sätter ytterligare press på makthavarna. Och för er som läsare innebär det ännu fler nyheter, ännu fler avslöjanden och ännu fler möjligheter att påverka. Vilket på sikt kan ge presstöd och tillsammans med fortsatt stöd från läsarna kan Frilagt växa ännu mer.

Så valet borde vara självklart. För demokratins, och det fria ordets, skull – ge ditt stöd till Frilagt. Det bästa sättet att garantera att du även i fortsättningen får oberoende och, som förre Eko-chefen Erik Fichtelius uttryckt det, konsekvensneutrala nyheter.

Gert Jacobsson

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se