Gruppen-3a-328x120

Uppmanas ta med eget vatten till skola och förskola

Uppmanas ta med eget vatten till skola och förskola

Hässlehoms kommun ber vårdnadshavare till framför allt yngre elever i Hässleholms skolor och barn i förskolor att skicka med egen vattenflaska från och med imorgon, måndag. Uppmaningen gäller de områden där bakterier konstaterats i det kommunala dricksvattnet.

Flaskvatten och fler vattenautomater har också beställts, men tar ett par dagar att få på plats.

– Skicka med en liten vattenflaska till skolan eller förskolan, vädjar Hässleholms kommun till vårdnadshavarna. Foto: Berit Önell

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Skolorna har haft höstlov sedan rekommendationen att koka allt vatten som används till dryck och matlagning gick ut. Den gäller Hässleholm, Ballingslöv, Finja, Mala, Sjörröd, Skyrup, Stoby, Tormestorp, Vankiva, Gulastorp, Röinge och Ignaberga.

Tillförordnade barn- och utbildningschefen Niklas Persson säger att köken klarat av att koka vatten till fritids- och förskolebarn under lovveckan. Men imorgon börjar skolan igen.

– När alla elever är på plats blir det en annan situation. Det har underlättat att det varit lov den gångna veckan, nu blir det en större utmaning att möta, säger Niklas Persson.

Därför hoppas kommunen på att vårdnadshavarna hjälper till genom att skicka med en liten vattenflaska.

– De äldre eleverna har lättare att själva hitta andra lösningar, säger Niklas Persson.

Han konstaterar att det blir mycket jobb om vatten ska kokas till ett par hundra elever och personal på varje skola.

– Det handlar också om lagringsmöjligheter, säger han.

Han berättar att man frågat tekniska förvaltningen om det finns kärl för vatten att låna.

– Men det finns inte.

Att Hässleholms vatten skulle sätta ut tankar har han förstått inte är aktuellt på grund av frågetecken kring hur det skulle hanteras smittsäkert.

– Men behoven är olika på olika ställen inom organisationen, säger han.

Kostsmordnare Per Swärd förklarar också att varje skola har sina egna förutsättningar.

– En del har automater kopplade till ledningsnätet. Dem har vi fått stänga av. Vi får hitta andra lösningar, hur det blir beror på kapaciteten i köken. Om de inte kan koka upp vatten och kyla ner blir det att köpa in vatten, säger han.

Under lovveckan har han undersökt möjligheterna att köpa in vatten och automater som inte är kopplade till ledningsnätet. Beställningar har också gjorts, men i början på veckan kan det bli kärvt.

Automaterna som nu behövs är av enklare slag där 20 liter vatten kan fyllas på. De användes mer förr på barer och restauranger. Några skolor har också redan sådana.

– Det är inga problem att koka upp vatten, kyla ner och fylla i där. Men det fanns bara fyra kvar hos leverantören. Behöver vi fler blir det 14 dagars leveranstid. Nuförtiden har ju inga grossister stora lager, säger Per Swärd.

Alternativet till automater är en manuell hantering där skolkökspersonalen får hälla upp vatten från kantiner i elevernas glas.

– Då är det enklare att de har med vattenflaskor som kan fyllas på, säger Per Swärd.

Hanteringen innebär att det behövs mer personal.

– Vi har redan ganska ont om vikarier på grund av covid, så vi får omdisponera lite resurser, åtminstone måndag och tisdag innan vi får leverans från grossisten, säger Per Swärd.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se