torsjö live vers2

Casper räddade Celine ur brinnande bil

Casper räddade Celine ur brinnande bil

Casper Stensby kan bli utsedd till svensk hjälte efter räddningsinsatsen han 15 år gammal gjorde en morgon på väg till skolan. Foto: Berit Önell

Celine Gelotte satt fast i den brinnande bilen efter olyckan. Då dök Casper Stensby upp och hjälpte henne ut ur bilvraket.

– Alla läkare har sagt åt mig att jag hade änglavakt som klarade mig, säger Celine. Jag kan inte nog tacka Casper. Han var bara 15 år då – men tvekade inte att agera.

Nu har Casper nominerats till Aftonbladets utmärkelse, Svenska hjältar 2021.

– Ja, det är farmor som har nominerat mig, säger Casper.

Celine Gelotte var på väg till jobbet när ratten plötsligt låste sig och hon körde av vägen. Foto: Privat

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

På morgonen den 9 december i fjol skulle Celine köra till jobbet. Hon var på väg på den sparsamt trafikerade vägen mellan Skyrup och Tyringe.

– Den vägen är lite kringelikrokig, säger hon.

I vanliga fall hade hon haft sonen Theo med sig, för att lämna honom på dagis, men just den här dagen var Theo sjuk och var hemma hos sin pappa. Plötsligt var olyckan framme. Problemet var inte att Celine inte höll hastighetsbegränsningarna, utan att ratten låste sig så att hon inte kunde styra bilen.

– Det gick väldigt fort, säger Celine.

Hon hade inte en chans att få stopp på fordonet. Bilen kraschade mot ett träd och voltade, så att den låg med passagerarsidan neråt. Bildörrarna hade trycks bakåt och de gick inte att öppna så att hon kunde ta sig ut. Bilbatteriet var sönderslaget så det gick inte få ner bilens vindrutor eftersom de hade elektriska fönsterhissar. Det gick inte heller att öppna bakluckan från insidan. Bilen fattade eld och kupén fylldes snabbt med rök.

– Jag tänkte att jag måste ut, annars kan jag dö här, säger Celine.

I den stunden dyker Casper upp som en räddande ängel. Han är på väg på sin moped till Tyringe skola, där han gick i nionde klass vid olyckstillfället.

– Först kände jag mig lite rädd och chockad, berättar Casper. Min första tanke var att ringa 112. Men så hör jag har hur Celine skriker inifrån bilen.

När Casper kom på sin moped brann Celines bil för fullt. Foto: Privat

Trots faran med att närma sig en brinnande bil springer Casper fram och lyckas hjälpa Celine ut genom bakluckan och bort från bilen och branden.

– I vanliga fall är jag nog inte så snabb med att agera, men här kunde jag, säger Casper. Där på plats fick jag också mycket beröm av poliser och brandmän.

Celine hade brutit både en fot och skadat ett knä, vilket gjorde att hon hade svårt att gå. Hon drabbades också av en hjärnskakning. Än idag har hon ont av de skador hon ådrog sig och ibland även problem med närminnet som en effekt av hjärnskakningen.

Efter olyckan tänker Celine mer på säkerheten, inte minst hos bilen. Det är också viktigt att man känner sitt fordon och vet hur man ska ta sig ut ur det, om olyckan trots allt skulle vara framme.

– Nu har min pappa sett till att jag har både bältesskärare och fönsterkrossare i handskfacket. Och att man ibland inte kan öppna bagageluckan inifrån är ju för dåligt.

Aftonbladets Svenska hjältar-gala äger rum den 17 december. Då avslöjas om Casper Stensby blir en av sex utvalda svenska vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet. Galan visas på TV4.

Urban Önell

Här kan du läsa mer om Svenska hjältar: https://www.aftonbladet.se/svenskahjaltar/a/Xq5myr/stjarnornas-nya-hedersuppdrag-utse-svenska-hjaltar

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se