torsjö live

Är det så här vi får ett lyckligare liv?

Är det så här vi får ett lyckligare liv?

INSÄNDARE. Helt nyligen har jag sett en serie om fem program på TV, som betitlats ”Min historiske pojkvän”, med Petra Mede i huvudrollen. För att tolka hur man dejtat i de olika århundraden har hon haft hjälp av en historiker och en psykolog. Programmen har onekligen förbättrat mina historiska kunskaper samtidigt som jag tvingas konstatera att kvinnorna mestadels dragit det kortaste strået. Detta trots att de stundom haft lagen på sin sida.

I ett av programmen, som belyste förhållandena land – stad på 1800-talet när industrialismen gjorde sitt intåg, visades nykterhetsrörelsens stora betydelse för ett bättre liv. Kom man från landet till storstaden var man så mån om att smälta in så man anammade även dryckesbruket. Det innebar att männen söp både på jobbet och på fritiden. Petra Mede gör allt för att övertala maken att de ska gå på nykterhetsmöten. Hon inser, att det kan bli lyckan för hela familjen. Under hela första halvan av 1900-talet anslöts sig en stor del av befolkningen till nykterhetsrörelsen. Det kan vara dags igen! Det är först under andra hälften av 1900-talet som kvinnorna i allt större utsträckning har börjat använda alkohol i sin iver att bli jämlika männen. Detta illustrerar Petra Mede med att sitta och dricka vin med den kvinnliga historikern vid deras samtal om vad som gällde förr. Detta händer alltså på Petras och den kvinnliga historikerns arbetstid! Som om detta inte vore nog, springer Petra omkring och ropar ”Fan” mellan de historiska akterna. Jag undrar bara: ” Är det så här vi tror att vi får ett lyckligare liv?” Dessutom envisas många med att knäa fram i högklackade skor från morgon till kväll. Listan på galenskap kan göras längre, men jag säger istället: ”Välkomna att njuta med era fulla sinnen i livet, Alltid – det gör jag!


Siv Eriksson-Nilsson, IOGT-NTO Hästveda

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se