torsjö live

Vaccinerade ska testas igen – Vaccinbevis från 1 december

Vaccinerade ska testas igen – Vaccinbevis från 1 december

Från och med måndag ska även vaccinerade personer testas vid symptom på covid-19. Folkhälsomyndigheten backade på onsdagen från sitt tidigare beslut som gällt sedan den 1 november. Samtidigt kommer beskedet att vaccinbevis redan från den 1 december kan bli aktuellt vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus med fler än 100 deltagare. Bakgrunden till båda åtgärderna är främst den ökade smittspridningen i närliggande länder, men också viss uppgång i några svenska regioner.

Folkhälsomyndigheten och regeringen höll på onsdagseftermiddagen en gemensam presskonferens där åtgärderna presenterades.

– Smittspridningen ökar åter i Europa. I Sverige är det inte lika illa ännu, men vi behöver ha beredskap, förklarade socialminister Lena Hallengren (S).

Socialminister Lena Hallengren (S), i mitten, medverkade vid presskonferensen tillsammans med Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell, till höger, och kultur- och idrottsminister Amanda Lind som deltog digitalt.

Hon förklarade att särskilda åtgärder därför behöver vidtas för att hindra ovaccinerade personer från att samlas i större grupper. Vaccinationspass är ett sätt som förberetts under lång tid. Men arrangörer kan välja mellan vaccinationspass och begränsningar i antal personer utifrån lokalens storlek.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell betonade att vaccinet i första hand skyddar mot sjukdom, allvarlig sjukdom och död, men även hjälper mot smittspridning.

– Man kan dock fortfarande bli smittad och smitta andra. Särskilt stor är risken om man utsätts för stor mängd virus på nära håll och under lång tid, sa hon.

Hon nämnde också att Folkhälsomyndighetens scenarier visar ökad smittspridning i december och att allt fler svenskar nu vårdas på sjukhus för covid-19.

Kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) förklarade att avsikten med de nu aviserade åtgärderna är att undvika nya restriktioner där evenemang ställs in.

– Vi vill prioritera att ge möjlighet till deltagande i kultur- och idrottsevenemang. Genom vaccinpass behöver arrangören inte begränsa sitt evenemang, sa hon.

Hon betonade att det också handlar om trygghet för publiken, men att det inte går att utesluta restriktioner och vaccinpass även i andra verksamheter.

– Vi hoppas att läget inte förvärras som i länder i vår omgivning, sa hon.

Under torsdagen fattas beslut om en eventuell förlängning av pandemilagen och möjligheten till tillfälliga åtgärder på serveringställen till den 31 maj.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se