torsjö live vers2

Avrådan från julfiranden berör inte Kulturskolans konsert

Avrådan från julfiranden berör inte Kulturskolans konsert

Kulturskolans julkonsert får hållas, men skolorna uppmanas nu att inte arrangera lucia- och julfiranden med flera klasser och föräldrar och syskon inbjudna. Bilden är från julkonserten 2019. Foto: Urban Önell

Kulturskolan i Hässleholm har julkonsert i kulturhuset ikväll med krav på vaccinpass enligt Folkhälsomyndighetens restriktioner. Tillställningen berörs inte av att Region Skånes smittskyddsenhet avråder skolor och förskolor från alla luciatåg, julavslutningar och julkonserter för flera klasser och för föräldrar och syskon till eleverna.

En gymnasieklass skickades på måndagen hem på grund av smittspridning. Från och med imorgon, onsdag, gäller också nya rekommendationer från regeringen och Folkhälsomyndigheten för att motverka den ökande smittspridningen. Alla uppmanas hålla avstånd i offentliga miljöer och undvika kollektivtrafik eller använda munskydd vid nödvändiga resor.

Smittspridningen i skolorna har åter ökat de senaste veckorna. En etta på Hässleholms tekniska skolas teknikprogram har distansundervisning tisdag-fredag på grund av många covidfall i klassen.

– Vi följer också läget på mellanstadiet på Furutorpsskolan i Vinslöv. Sedan har en del ströfall inrapporterats från olika skolor och förskolor, berättar Hässleholms kommuns tillförordnade barn- och utbildningschef Niklas Persson.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Möte med Smittskydd Skåne

I torsdags hade Smittskydd Skåne möte med kommunernas skolsamordnare. Där förmanades ansvariga att vänta med större samlingar och blandning av klasser tills smittspridningen minskar och vaccinationsgraden bland elever ökar. På måndagseftermiddagen uppdaterades riktlinjerna på Region Skånes hemsida och på tisdagen gick informationen ut på mejl till kommunerna.

I mejlet varnas särskilt för julfiranden: “Utifrån att en viktig smittförebyggande åtgärd är att inte blanda klasser så är arrangerande av luciatåg, julavslutningar, julkonserter för flera klasser och/eller för föräldrar och syskon ej lämpliga”.

Smittskydd Skåne betonar att det är viktigt att elever får sin lagstadgade undervisning som närundervisning. Lättnader i smittförebyggande åtgärder ska därför vägas mot risken för smittspridning och utbrott som medför risk för utebliven undervisning.

”Ganska tydlig” information

Niklas Persson var inte själv med vid mötet. Han skickade mejlet vidare till rektorerna som får fatta beslut om sina respektive verksamheter. Han kommer också att ta upp råden vid ett möte med skolledningsgruppen.

– Jag tycker att den är ganska tydlig, säger han om informationen.

Han betonar att han inte har detaljkunskap om de olika verksamheterna och inte heller vill föregripa informationen till ledningsgruppen.

– Men att samla massor med klasser och bjuda in vårdnadshavare blir svårt utifrån dessa rekommendationer. Det hoppas jag att vi får förståelse för, säger han.

Även planerade restaurangbesök som julklapp till anställda kan ställas in.

– Det är jättetråkigt, men samtidigt har vi haft det på känn de senaste veckorna. Tyvärr ökar smittspridningen och vi får försöka förhålla oss till det. Det är viktigt att vi nu inför, under och efter julen gör allt vi kan för att minska smittspridningen, säger Niklas Persson.

Konsert i kuturhuset med vaccinpass

Kulturskolans rektor Michael Bäck säger på tisdagseftermiddagen till Frilagt att han inte hört något om de nya rekommendationerna från Smittskydd Skåne och inte hunnit läsa mejlet.

– Men vi följer rekommendationen från Folkhälsomyndigheten om covidpass, säger han.

Arrangemang som Kulturskolans jukonsert berörs inte av råden från Smittskydd Skåne.

– Den hålls efter skoltid och för allmänheten, därför går den under reglerna med vaccinpass. Vi måste återkomma om de nya råden påverkar Kulturskolans skolverksamhet, det vet jag inget om ännu, säger rektor Michael Bäck.

Rekommendationer från onsdag

Regeringen och Folkhälsomyndigheten informerade vid en pressträff på tisdagseftermiddagen om de nya rekommendationerna som gäller från och med onsdagen. Alla vuxna uppmanas att hålla avstånd i offentliga miljöer, undvika trängsel och stora folksamlingar samt om möjligt undvika att resa kollektivt. Arbetsgivare ska göra det möjligt för de som kan att arbeta hemifrån “i viss mån”. Restauranger ska vidta åtgärder för att undvika trängsel.

Från och med onsdagen avråder regeringen och Folkhälsomyndigheten från resor med kollektivtrafiken. Om man ändå måste resa rekommenderas munskydd.

Fler åtgärder planeras om smittspridningen ökar. Regeringen ska på onsdagen skicka ut ett förslag om utökad användning av vaccinpass på remiss. Förslaget är att de ska kunna krävas även på restauranger och gym om smittspridningen ökar ytterligare. Karensdagen kommer att slopas igen och flera ekonomiska stöd återinförs.

Socialminister Lena Hallengren uppmanar också till eftertanke inför julfirandet och säger att om man ska umgås med släkt och vänner bör alla vara vaccinerade.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se