torsjö live vers2

Hon är etta på MP:s förslag till riksdagslista

Hon är etta på MP:s förslag till riksdagslista

Arberesha Sabani är föreslagen som förstanamn på riksdagslistan för Miljöpartiet Skåne norra och östra.

Arberesha Sabani, 30, från Sösdala är förstanamn på Miljöpartiets förslag till riksdagslista för Skåne norra och östra. På lördag klubbas listorna vid Miljöpartiet Skånes distriktsmöte.

– Jag är otroligt taggad, säger Arberesha Sabani.

Läraren Arberesha Sabani har varit medlem i Miljöpartiet i sju år och kryssades in i kommunfullmäktige i Hässleholm i valet 2018. Veteranen Hans-Göran Hansson fick därmed lämna fullmäktige. Sabani är också ersättare i kultur- och fritidsnämnden.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Nu är hon valberedningens förslag till etta på riksdagslistan. Det lär knappast ändras under distriktsmötet.

– Jag är väldigt glad, säger Arberesha Sabani.

Skåne norra och östra har tidigare haft en riksdagsplats, men efter valet 2018 blev det ingen. Arberesha Sabani hoppas på ett bättre valresultat 2022.

– Jag ser väldigt positivt på att vi ska kunna vara kvar och öka. Nu är det dags att verkligen visa att vi äger våra hjärtefrågor och är starka, det ska vi förmedla till svenska folket, säger hon.

Hon är beredd att åka till Stockholm och riksdagen.

– Det här är något jag verkligen brinner för och jag tror att jag med mina erfarenheter från skolans värld kan bidra i riksdagen, säger hon.

Vid en digital presskonferens presenterade Arberesha Sabani MP:s budgetförslag för Hässleholms kommun tillsammans med gruppledaren Dolores Öhman.

Hon är förstelärare och klasslärare för en femteklass på en skola i Höör.

– Jag arbetade tidigare i Hässleholms kommun, men ville inte vara jävig i skolfrågorna, förklarar hon.

Hon var under en period ersättare i barn- och utbildningsnämnden och har även varit ledamot i miljönämnden.

Hennes engagemang gäller särskilt skolfrågor, men också barn och ungdomar i övrigt, kultur- och fritidsfrågor och funktionsnedsattas rättigheter. Hon har själv en funktionsnedsättning som gör att hon har svagare muskler och minskad rörlighet i händer och armar.

– Jag har opererats fem gånger, men skam den som ger sig. Man ska följa sina drömmar, säger hon.

Hon vill gärna inspirera andra att aldrig ge upp.

– Det är häftigt att kunna visa barn och ungdomar som jag möter att man kan göra något trots funktionsnedsättningar. Trots svårigheter blir det bättre. Det är viktigt att lita på dem som man har runt omkring sig och tänka på att man aldrig är svag om man ber om hjälp, säger hon.

Hon berättar att hon blev miljöpartist efter att ha inspirerats av tidigare skolministern Gustav Fridolin från Vittsjö.

– Han pratade mycket om skolfrågor och utbildning. Jag har lyssnat på många av hans tal och känt att det är något jag också står för. Jag gick in på hemsidan och kollade Miljöpartiet och blev medlem, säger hon.

När hon kontaktade Miljöpartiet i Hässleholm var det gruppledaren Dolores Öhman som svarade. Arberesha Sabani var med och återstartade Grön Ungdom i Hässleholm och Kristianstad. Hon var aktiv där i cirka ett och ett halvt år.

– Sedan märkte jag att moderpartiet kallade. Jag fick fler uppdrag i partiet och kommunen.

Hon kände också att hon blev äldre och ville lämna över ungdomsförbundet till yngre förmågor.

– Tyvärr dog Grön Ungdom i Hässleholm och Kristianstad ut. Men jag hoppas att det kommer fler ungdomar som vill återstarta.

Hon tycker att det var bra att Miljöpartiet lämnade regeringen.

– Budgeten var en ren sågning av klimatet och miljön. Det är otroligt svårt för oss att driva en budget som grundas på SD:s frågor, säger hon.

Hon förtydligar att det inte handlar om att SD varit med och förhandlat fram budgeten utan om att Miljöpartiet står för helt andra prioriteringar och värderingar.

– Det gäller invandring, skola, kultur och annat där vi har helt olika syn och vi har helt olika åsikter om klimat och miljö. Det är jätteviktigt att vi står upp för våra åsikter, vår politik och vår ideologi, säger Arberesha Sabani.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se