Gruppen-3a-328x120

Kran säkrade snöskottning – alla tak riskbedömda

Kran säkrade snöskottning – alla tak riskbedömda

Med hjälp av säkerhetslinor från lyftkranen kunde snöskottningen på Tyrs Hovs tak säkras. Foto: Urban Önell

Snöskottningen på taket till Tyrs Hov i Tyringe kunde på torsdagen påbörjas tack vare säkerhetslinor fästa i en lyftkran. Taket saknar nämligen fästpunkter för säkerhetslinor, liksom flera andra kommunala anläggningar. Risken finns att ett tiotal byggnader kan förbli stängda tills snön smält. Men nu har en riskbedömning gjorts efter att snön mätts och en beräkning av vikten gjorts. Slutsatsen är att risken för takras är låg. Tekniska förvaltningen ska nu ha en dialog med de ansvariga för verksamheterna som får besluta om anläggningarna ska vara öppna eller stängda.

Kommunen beslöt i fredags att stänga 14 anläggningar med omedelbar verkan på grund av risk för att taken skulle rasa in av tyngden från de stora snömängderna. Därefter stängdes ytterligare två. Det handlar enligt ansvariga om byggnader med äldre takkonstruktioner som uppges ha lägre bärighet än nyare tak.

Avsikten var att tekniska förvaltningens personal skulle skotta rent taken så fort som möligt. Personalen har arbetat hårt med detta och flera av anläggningarna kunde öppna i början på veckan.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Vi har tolv fastighetsskötare, varav fyra är sjukskrivna, berättar Darko Vuleta på fastighetsavdelningen.

Tre i personalen har skickats på utbildning i fallskydd eftersom de inte haft denna och därför inte fått arbeta på taken.

Men det visade sig också att tio av taken saknar infästningspunkter för säkerhetslinor och personalen kan därför inte arbeta säkert där.

Darko Vuleta berättar att man ringt runt till olika företag för att få hjälp med liftar.

– Men vi har inte fått tag på någon, bara Jinert som ställde upp med kranen i Tyringe, säger han.

Tyrs Hovs simhall kunde öppna på torsdagseftermiddagen och idrottshallen beräknas vara klar vid lunchtid imorgon, fredag.

Nio anläggningar återstår alltså och Darko Vuleta säger att det nu är upp till kultur- och fritidsförvaltningen och barn- och utbildningsnämnden att besluta om de ska öppna trots att taken inte är skottade.

Han förklarar att snödjupet på taken varierar mellan det lägsta nio centimeter på Sösdala simhall och det högsta på 28 centimeter på Linnéskolans idrottshall som i och för sig ändå är stängd för renovering. Där snödjupet är cirka 20 centimeter beräknas tyngden vara cirka 35 kilo per kvadratmeter.

– Det är cirka 40 procent av vad de bedöms klara. Stängningen var en säkerhetsåtgärd. Risken att något ska hända är väldigt liten, säger Darko Vuleta.

Det snöade lite på torsdagen, men enligt väderprognosen är det inga stora mängder snö i sikte och i nästa vecka väntas plusgrader.

De byggnader som fortfarande är stängda på grund av snön är:

 • Hästveda gymnastik- och idrottshall
 • Sösdala sim- och idrottshall
 • Vinslövs Sporthall (inte Furutorpshallen)
 • Tormestorps skolas idrottshall
 • Stoby skolas idrottshall
 • Tyrs Hovs idrottshall
 • Västerskolans idrottshall
 • Norrängsskolans idrottshall
 • Röinge skolas idrottshall
 • Linnéskolans idrottshall
 • Tekniska skolan, idrottshall

Berit Önell

Läs mer:
2021-12-03 Lokaler stängs- snön kan få tak att rasa in

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se