torsjö live vers2

Vill hyra Björksäters äldreboende i väntan på dom

Vill hyra Björksäters äldreboende i väntan på dom

Hässleholms kommun kan komma att hyra äldreboendet på Björksäter i andra hand av det privata vårdbolaget Attendo från den 1 januari. Orsaken är att kommunens köp av den lyxiga anläggningen för 220 miljoner kronor överklagats och att rättsprocessen verkar dra ut på tiden. Ansvariga på kommunen är angelägna om att komma igång med verksamheten eftersom hyresavtalet för demensboendet Ekegården är uppsagt till den 30 juni.

Avsikten var att köpet skulle gå igenom till årsskiftet för att inflyttning skulle kunna ske successivt under våren. Avsikten var också att få tillbaka en del av investeringsmomsen. Om kommunen inte står som ägare till fastigheten den 31 december tappar man cirka 3,3 miljoner kronor av dessa pengar.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Köpet av äldreboendet som Attendo ville lämna innan det öppnat drar ut på tiden eftersom det överklagats. Nu föreslås kommunen istället hyra av Attendo under ett halvår. Foto: Berit Önell

Kostnaden för att hyra Björksäter under första halvåret 2022 är preliminärt 6,3 miljoner kronor. I beloppet ingår lokalvård, vaktmästeri, sophantering med flera kostnader som åligger hyresgästen. Enligt förslaget till hyressavtal är hyran 11, 6 miljoner kronor per år, det vill säga 5,8 miljoner för de sex månader det gäller. Attendos årshyra är 10,8 miljoner kronor enligt kontraktet som gäller från december 2019.

Attendo har hyresavtal med Obaasan AB, numera Björksäter Äldreboende AB som är ett dotterbolag till fastighetsägaren Skandia Fastigheter.

På måndag står ärendet på tekniska nämndens dagordning. Kommunfullmäktige har dock sista ordet. Förslaget innebär att hyresavtalet godkänns liksom ett tilläggsavtal där fullmäktiges beslut om köpet ska vinna laga kraft senast den 30 juni istället för den 31 december. I övrigt kvarstår villkor och kostnader som innebär att köpet innebär en investering på 226 miljoner kronor. Därutöver tillkommer nu alltså cirka sex miljoner kronor.

Berit Önell

Läs mer:

2021-07-27 Ett första ja till Björksäters äldreboende med sandstrand

2021-08-30 Fullmäktige klubbade Markan och Björksäter

2021-09-08 Köp av Björksäters äldreboende överklagat

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se