Gruppen-3a-328x120

Ett första ja till Björksäters äldreboende med sandstrand

Ett första ja till Björksäters äldreboende med sandstrand

Tekniska nämnden sa ja till köpet av Björksäters äldreboende. Foto: Berit Önell

I början på nästa år kan troligen de första äldre i Hässleholm flytta in på ett nybyggt boende som har gym, sportbar, spa med bubbelbad och bastu och solrum med sandstrand inomhus.

Politikerna i tekniska nämnden var i alla fall eniga om att köpa Björksäters äldreboende för 220 miljoner kronor, vilket beräknas innebära en investering på cirka 226 miljoner kronor. Efter tisdagens beslut går ärendet nu vidare och avgörs troligen i kommunfullmäktige den 30 augusti.

Tekniska nämndens ordförande Torsten Nilsson (M) berättar vid presskonferensen efter sammanträdet att en del av ledamöterna hade frågor om den totala kostnaden för äldreboendet. Investeringen på 5,6 miljoner kronor utöver köpeskillingen består huvudsakligen av stämpelskatt på 3,5 miljoner kronor. Det är en kostnad som kommunen hoppas slippa genom att genomföra köpet som en fastighetsreglering till en annan kommunägd fastighet, ett agerande som är lagligt men fått en del kritik. Bland övriga så kallade förvärvskostnader finns värderingar och utredningar. Smärre anpassningar av fastigheten ingår också i de 5,6 miljonerna.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Det som enligt förslaget tillkommer är köp av inventarier för 100 000 kronor och IT-utrustning för 300 000 kronor.

Vårdbolaget Attendo skulle ha hyrt fastigheten för 10,8 miljoner kronor per år, men pandemin satte stopp för det och när bolaget ville komma ur hyresavtalet erbjöds kommunen att ta över. Att hyra var dock inte aktuellt utan kommunen ville köpa det moderna och lyxiga äldreboendet med 72 lägenheter i fyra plan av Skandia Fastigheters dotterbolag Björksäter Äldreboende AB.

Kommunen övertar inventarierna, inklusive allt som hör till “ett livsstilsboende med inriktning Sport & Spa” som det presenterades på Attendos hemsida.

Attendo marknadsförde Björksäters äldreboende som ett livsstilsboende med sportbar, spa och gym. Bilden är ett skärmklipp från Attendos hemsida

Kommunen har inte för avsikt att ändra inriktning.

– Det är en verksamhetsfråga som omsorgsnämnden får stå för, men inredningen finns på plats och vi tar inte bort den, säger handläggaren Tobias Oscarsson som deltog i sammanträdet för att svara på politikernas frågor.

Ett av de mer spektakulära inslagen är rummet med sandstranden.

– Sanden är på cirka 15 kvadratmeter och det finns solstolar och sollampor. Tapeterna har kustmotiv och man kan välja musik, väldigt trevligt, säger tekniske chefen Mats Svensson.

Folkets väl är det enda parti som tidigare haft kritik mot köpet. Ernst Herslow, FV:s ledamot i tekniska nämnden, var dock inte med på tisdagens sammanträde.

Torsten Nilsson anser att köpesumman är rimlig.

– Ja, den är rimlig. Det har varit förhandlingar som jag inte varit delaktig i, men de har landat här och om investeringsmomsen dras av blir köpeskillingen 199 miljoner i slutänden, säger han.

Enligt beräkningarna ska kommunen kunna få tillbaka 21,9 miljoner kronor i investeringsmoms från Skatteverket.

Tekniska nämndens ordförande Torsten Nilsson (M) anser att prislappen för äldreboendet är rimlig. Foto: Urban Önell

Planerad tillträdesdag är 15 oktober. Om den blir verklighet räknar kommunen med att kunna börja flytta in boende i januari eller februari 2022. Troligen blir det intagningsstopp på Ekegården så att nya placeringar görs på Björksäter och kvarvarande boende på Ekegården flyttas senare under våren.

Det finns också planer på att använda Björksäter som evakueringsboende när korttidsboendet Lyckåsa ska byggas om så att alla rum får egna toaletter. Men det finns ännu inga beslut om när och hur detta ska ske.

Alla övriga äldreboenden utom Sjögläntan i Vinslöv ska också få förbättrat brandskydd med bland annat sprinklers. Enligt ett beslut i kommunfullmäktige ska en tidsplan för detta redovisas senast i januari. Tobias Oscarsson bedömer att dessa ombyggnader kommer att ta tid och att Björksäter kan behövas även då, exempelvis genom intagningsstopp och att avdelningarna friställs efterhand.

– Förmodligen kommer det att ta ett par år, men det får utredningen visa, säger han.

Frågan är då om Björksäter räcker till även för det ökade behov av äldreomsorgsplatser som prognoserna visar. Enligt dessa behövs ett 70-tal nya platser inom fem år och därefter ytterligare cirka 30-50 platser fram till år 2029, totalt alltså 100-120 platser till 2029.

– Vi kanske får bygga eller förhyra något annat, säger Torsten Nilsson.

Några sådana diskussioner har inte startat ännu.

– Prognoserna har gått upp och ner så länge jag varit med i politiken, säger Ulf Berggren (SD).

– När omsorgsnämnden kommer fram till vilka behoven är får de komma med en förfrågan, säger Torsten Nilsson.

Berit Önell

Läs mer:

2021-05-07 Kommunen vill köpa äldreboendet på Björksäter

2021-06-28 Inget avtal klart för äldreboende på Björksäter

2021-07-26 Björksäters äldreboende en investering på 226 miljoner

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se