torsjö live vers2

Avråder från bad vid Mjölkalånga igen

Avråder från bad vid Mjölkalånga igen

Kommunen avråder åter från bad vid Mjökalånga badplats i västra delen av Finjasjön. Foto: Carl-Johan Månsson

Hässleholms kommun avråder nu från bad vid Mjölkalånga badplats igen på grund av algblomning. Vid Björkviken kvarstår avrådan.

– Vi fick rapport igår att det var grön sörja även vid Mjölkalånga, säger Henrik Samevik på fritidskontoret som dock uppmanar till försiktighet i hela sjön eftersom algerna kan flytta sig beroende på vindriktningen.

Allmänheten uppmanas fortsatt också vara uppmärksam på den mer ovanliga sortens cyanobakterier i form av vita eller ljusgröna små kulor.

Skyltar med avrådan från bad är uppsatta både vid Björkviken och Mjölkalånga. Foto: Henrik Svensson

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Cyanobakterierna kan bilda gift, oavsett om de ser ut som en tjock grön soppa, målarfärg på vattenytan, mindre gröna ansamlingar eller de små kulorna som kan bli mellan en och åtta mm i diameter.

– Undvik att bada om du ser tecken på dessa kulor. Det är extra viktigt att barn och hundar inte får i sig av vattnet, skriver kommunen på sin hemsida.

Algkulorna har hittills dokumenterats mellan Ormanäs och Sjörröd längs Finjasjöns östra strand, men inte lite längre söderut vid Björkviken. Men det betyder inte att de inte kan uppträda i andra delar av sjön.

Sedan i torsdags gäller avrådan från bad vid Björkvikens badplats på grund av den omfattande illgröna algblomning som då startade. Skylten vid Mjölkalånga togs ner för en vecka sedan efter tre veckor med algblomning. På måndagen sattes den upp igen och gäller tills vidare. Kommunen besiktigar bara dessa två badplatser vid Finjasjön.

– Generellt bör man vara försiktig när man ser alger även där vi inte kollar, till exempel vid Sjörröd och Guldkusten. Det kan sluta illa, säger Henrik Samevik.

Fortsatt algblomning mellan Ormanäs och Sjörröd på tisdagen, av ”vanlig” sort på ytan och i form av små vita och ljusgröna kulor nere i vattnet. Vattenpest och andra vattenväxter håller också på att växa till. Foto: Linus Jepsson

Förra veckan spolades stora mängder död fisk upp på stranden vid Björkviken och fritidskontorets personal städade där varje dag. Henrik Samevik har inte fått några sådana rapporter denna veckan.

Vinden vände på måndagen, så död fisk från djupare vatten blåser troligen inte längre in till Björkvikens strand.

Hanna Gardell på kommunens kommunikationsavdelning berättar att det är miljökontoret som hört av sig om algkulorna för att påminna folk om att algblomning även kan se ut på det sättet. Annars är det fritidskontoret som sköter badplatserna och bedömer behovet av avrådan från bad på grund av algblomning.

Berit Önell

Läs mer:

2021-07-22 Avrådan från bad i Björkviken

2021-07-24 Utbredd syrebrist – Extra personal tar bort död fisk

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se