torsjö live vers2

Covidsmittan tar ny fart i Hässleholm

Covidsmittan tar ny fart i Hässleholm

Smittspridningen ökade mer i Hässleholm än i de flesta andra skånska kommuner under vecka 29. Illustration ur Region Skånes lägesbild

Antalet nya fall av covid-19 ökade ytterligare under vecka 29 i Skåne. Hässleholms kommun var enligt Region Skånes lägesbild bland de kommuner som hade störst ökning av smittspridningen, 38 nya fall per 100 000 invånare, jämfört med fem veckan före. I faktiska siffror var det 20 nya fall, jämfört med tre veckan före.

Snittet för Skåne var 28 nya konstaterade fall per 100 000 invånare under vecka 28. Vecka 27 var snittet 20 nya fall per 100 000. Det faktiska antalet ökade från 246 vecka 27 till 351 vecka 28.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Antalet nya fall i Skåne, redovisade som rullande sjudagarsmedel var på tisdagen 58. Det betyder 406 på en vecka, vilket måste tolkas som att ökningen accelerat kraftigt de senaste dagarna. Den 22 juli var sjudagarsmedlet 26 och den 20 juli var det 23.

Enligt ett pressmeddelande från Region Skåne är trenden framförallt ett ökat antal fall i de yngre åldersgrupperna. Två tredjedelar av de nya fallen är i åldrarna 10-39 år.

Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne. Foto: Region Skåne, Bengt Flemark

– Även om det är en ökning från låga nivåer och relativt få fall totalt, är det en oroväckande utveckling. Den visar att vi behöver fortsätta att jobba för att minska smittspridningen. Det är också väldigt viktigt att alla, som inte redan har gjort det, nu tar chansen att vaccinera sig, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne, i pressmeddelandet.

Vaccinationstäckningen är också lägst bland de yngre. Imorgon, onsdag, öppnar tidbokningen för ungdomar födda 2005 eller tidigare. Totala antalet färdigvaccinerade i Skåne är nu 533 169 och 803 661 har fått en dos. Enligt Folkhälsomyndigheten var andelen vaccinerade med två doser i Sverige den 27 juli 49,1 procent.

I flera andra länder i Europa rusar dock smittspridningen, trots hög vaccinationstäckning. Frankrike, Italien och Cypern har beslutat om obligatoriskt vaccinpass på vissa offentliga platser, vilket lett till omfattande protester. Cypern har gått längst med krav på vaccinpass till och med i livsmedelsbutiker från och med idag. Negativt test och intyg om genomgången covid-19 det senaste halvåret godkänns dock.

Enligt Folkhälsomyndigheten beror ökningen i andra länder på slopade restriktioner och den mer smittsamma deltavarianten av viruset. Från Storbritannien har rapporterats cirka 40 000 nya fall per dag, trots över 55 procent fullvaccinerade invånare. Under vecka 27 och 28 rapporterades totalt 503 406 fall, enligt ECDC och landet var därmed värst i Europa.

Sedan den 14 juli har Storbritannien försökt begränsa smittspridningen utan att införa nya restriktioner. Via en app uppmanas alla att isolera sig i tio dagar efter kontakt med en smittad eller misstänkt smittad person. Det gäller även vaccinerade personer och har orsakat en massiv personalbrist, bland annat inom livsmedels- och transportsektorn och butikshyllorna har gapat tomma. Nu har vissa sektorer undantagits från “pingdemin”.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se