torsjö live vers2

Inget avtal klart för äldreboende på Björksäter

Inget avtal klart för äldreboende på Björksäter

Ett köp av äldreboendet som Attendo vill lämna innan det öppnat skulle ge kommunen tillgång till 72 platser. Foto: Berit Önell

Köpeavtalet för äldreboendet på Björksäter i Hässleholm blir inte klart innan kommunen måste säga upp hyresavtalet för demensboendet Ekegården. Det står klart sedan ärendet lyfts ut från tekniska nämndens arbetsutskotts dagordning i torsdags. Men nämndens ordförande Torsten Nilsson (M) är inte orolig för att det inte skulle bli något köp.

I början på maj meddelade kommunalråden att kommunen vill köpa det lyxiga äldreboendet med spa och gym som skulle ha öppnat våren 2020 i Attendos regi. Det hann inte öppna innan pandemin bröt ut och Attendo vill nu drar sig ur. Kommunen förhandlar fortfarande med fastighetsägaren Skandia Fastigheter.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Hyresavtalet för Ekegården, som ägs av Kunskapsporten, måste sägas upp före den 30 juni för att inte löpa i tre år till. Omsorgsnämnden har redan beslutat att säga upp avtalet, men hade hoppats att först få se ett färdigt avtal i tekniska nämnden så att de boende, anhöriga och personal vet att det finns någonstans att flytta. Definitivt beslut om köpet ska sedan tas i kommunfullmäktige, tidigast den 30 augusti.

Tekniska nämndens ordförande Torsten Nilsson (M) är inte orolig för köpeavtalet, men konstaterar att det inte blev klart i tid till sammanträdet. Foto: Exakta Creative

Enligt Torsten Nilsson är parterna inte oeniga om priset. Han vill inte kommentera prisnivån, men Christer Welinder (S), andre vice ordförande i omsorgsnämnden, har tidigare sagt till Frilagt att det pris som presenterats är strax över 200 miljoner kronor.

– Ärendet blev utlyft för vi hade hoppats ha ett avtal att godkänna. Det hade vi inte, det är lite grand kvar. Det är vissa teknikaliteter, avtalsbilagor och garantier som ska föras över, säger Torsten Nilsson.

Han är inte rädd för att det inte ska bli något avtal.

– Nej, jag tror inte det. Jag tror att alla vill att det ska komma på rull, men vi kan inte besluta något förrän vi har ett avtal påskrivet och klart. Tjänstemännen säger att de löser det, säger han.

Han är dock inte själv med i förhandlingarna.

Inget politiskt parti har sagt sig vara emot köpet som skulle ge kommunen snabb tillgång till 72 nya äldreomsorgsplatser i moderna lokaler. S, C och FV reserverade sig dock i omsorgsnämnden mot stängningen av Ekegården.

Ett ökande behov av platser på äldreboenden har aviserats inom de närmaste åren. Köpet skulle också ge möjlighet till avlastning under tiden korttidsboendet Lyckåsa renoveras. Ekegården med 37 platser har länge varit aktuellt för utbyggnad, men efter överklagande från grannar satte länsstyrelsen stopp för bygglovet.

Tekniska nämnden ska ha ett extra möte för att besluta om köpeavtalet, preliminärt den 27 juli.

Berit Önell

Läs mer:

2021-05-07 Kommunen vill köpa äldreboendet på Björksäter

2021-05-30 Vill säga upp Ekegården utan köpeavtal för nytt boende

2021-06-01 Oenigt ja till uppsägning av Ekegården

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se