torsjö live vers2

Beslut om vaccinkrav uppskjutet

Beslut om vaccinkrav uppskjutet

Det blev inget beslut om vaccinkrav för nyanställda i omsorgen när omsorgsnämndens arbetsutskott sammanträdde på onsdagen. Anledningen är bland annat att regeringen nu föreslagit att covid-19 från och med den 1 april inte längre ska klassas som en samhällsfarlig sjukdom. Frågan ska dock tas upp på nytt i nämnden den 1 mars.

De tre ledamöterna i arbetsutskottet var överens om att inte fatta något beslut nu. Varken ordförande Karin Axelsson (M) eller andre vice ordförande Christer Welinder (S) hade hunnit diskutera saken i sina partigrupper. Det hade däremot Susanne Lottsfeldt, förste vice ordförande, som kunde berätta att SD säger nej till vaccinkrav.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Karin Axelsson tror inte att det blir aktuellt med vaccinkrav just nu. Foto: Josefine Leth

Att covid-19 väntas strykas som samhällsfarlig sjukdom gör att frågan kommer i ett annat läge än tidigare. Karin Axelsson betonar att det inte bara är hon som avgör hur M ska ställa sig. Partigruppen träffas i nästa vecka.

– Jag tror inte att vaccinkrav blir aktuellt just nu. Men jag tycker att det är bra att vi lyft alla de här sakerna. Vi har diskuterat vilken beredskap vi behöver ha med skyddsmaterial, korttidsboende och alltihop, säger Karin Axelsson.

Om det kommer en ny pandemi är en del av arbetet gjort.

– Då har vi utredningen om vaccinkrav klar och kan spara mycket tid, säger Karin Axelsson.

Hon konstaterar att frågan är komplex. Många pensionärer och anhöriga vill att personalen ska vara vaccinerad samtidigt som personal ifrågasätter att vaccin skulle vara obligatoriskt, något som sannolikt inte heller har lagstöd. Dessutom har många med både två och tre vaccindoser blivit smittade i den pågående omikronvågen.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se