torsjö live vers2

Bombmisstänkt riskerar fem års fängelse

Bombmisstänkt riskerar fem års fängelse

På tisdagen avslutades rättegången i Hässleholms tingsrätt mot de misstänkta för tillverkning av termosbomber i Tyringe. Foto: Berit Önell

Minst fyra och ett halvt till fem års fängelse yrkar åklagaren Ulla Karlbrink för den misstänkte huvudmannen som ska ha tillverkat termosbomber till ett stort antal sprängdåd i sitt företag i Tyringe. Straffvärdet bara för de 3,2 kilo rent amfetamin som hittades i hans tvättstuga är dock runt fyra års fängelse.

Åklagaren drog tillbaka åtalet för narkotikabrott mot den 24-årige medåtalade, trots att hans fingeravtryck fanns på påsen där narkotikan låg.

Åklagaren Ulla Karlbrink vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottsliget ville också att Hässleholms tingsrätt skulle överväga att häkta företagsledaren tills domen faller, men istället ska frågan tas upp i samband med domen som avkunnas den 1 mars. Häktning ska i så fall gälla i väntan på att ett eventuellt fängelsestraff kan verkställas.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Samtliga de fyra åtalade har tidigare varit häktade, den nu 49-årige företagsledaren i nästan sex månader efter polisens tillslag i januari 2020. Åtalet gäller för honom och hans kompanjon förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt brott i båda fallen, grovt narkotikabrott och vapenbrott. De båda andra är åtalade för narkotikabrott och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, alternativt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Så här såg termosbomberna ut vid flera av sprängningarna i Skåne och i Borås. Foto ur förundersökningen

Ulla Karlbrink menade i sin slutplädering på tisdagen att det var klarlagt att företagsledaren köpt 172 ståltermosar, 190 meter stubintråd och, med hjälp av sin unge kompanjon och dennes far, 24 kilo svartkrut. De tilltalade har medgett 20 kilo, men förklarat att det skulle användas till filmeffekter.

– De har gärna velat att det skulle se ut som det, sa Ulla Karlbrink.

Försvarsadvokat Ola Ljunggrens filmvisningar i rättssalen hade den femte rättegångsdagen fortfarande inte övertygat henne om att företagsledarens filmverksamhet i föreningen Svenska Film var särskilt omfattande.

Hon trodde inte heller på att företagarna varit ovetande om att det inte är tillåtet att inneha svartkrut utan tillstånd.

– Ingenting som framkommit har visat att det behövdes svartkrut eller stubintråd för Svenska Films verksamhet. Inte heller fanns det någon anledning att öva, sa åklagaren och hänvisade till vittnesmålen från de två utbildade pyrotekniker med särskilda tillstånd som hyrts in för specialeffekter och som då hade sina sprängmedel med sig.

Dna mest graverande

Hon avfärdade företagsledarens uppgifter om att de många termosarna i mindre storlekar skulle användas för kaffe till statister vid en stor filminspelning som skulle ha ägt rum ett halvår efter inköpen.

– Det är en efterhandskonstruktion. Om de var avsedda för filminspelning; vart tog de då vägen? Vi hittade bara åtta, sa hon.

– Men det mest graverande är att hans dna fanns på fyra bomber.

Det gällde en termosbomb i Malmö och tre i Borås, precis likadana som den som polisen hittade i den 28-årige medåtalades bilverkstad som ligger granne med företagslokalerna.

– Det var ingen tillfällighet, sa åklagaren.

Företagsledarens dna fanns på resterna av termosbomben som detonerade i Malmö. Foto ur förundersökningen

Ulla Karlbrink hänvisade också till vittnesmålet från företagsledarens exflickvän som bland annat berättade hur hon sett termosbomber tillverkas.

Hon höll fast vid att 24-åringen inte bara varit ett bud som inte förstått att han köpt svartkrut till bomber. En försvårande omständighet var att 24-åringen förvarat svartkrut i bostaden och i bagageutrymmet på en gammal bil. Särskilt allvarligt var att krutet i bilen förvarades intill en bensindunk och skarp ammunition, dessutom i en lokal där många människor arbetade.

– Tänk om det hade blivit någon gnista och det hade smällt i luften!

Åklagaren lade hela ansvaret för det stora amfetaminpartiet som gömts i tvättstugan på företagsledaren. Visserligen brukade dörren stå öppen, men om någon annan hade lagt det där hade företagaren hittat det eftersom det var han som använde tvättstugan.

– Partiet är så pass stort att det inte lämnas vind för våg med risk att någon ska ta det eller anmäla. Det har ett mycket högt värde och ska säljas av, sa Ulla Karlbrink.

Lade ner en del av åtalet

Hon konstaterade att det var väldigt besvärande för 24-åringen att hans fingeravtryck fanns på plastpåsen med amfetamin som dessutom låg i en militärlåda som var hans.

– Det räcker till sannolika skäl, men jag är benägen säga att jag inte kan bevisa att han haft med narkotikan att göra, sa hon.

Domaren Kristina Andersson påpekade att åklagaren då inte ska driva talan. Ulla Karlbrink svarade att det var en smaksak, men meddelade sedan att hon lade ner den åtalspunkten. Hon yrkade ändå på mellan två och ett halvt och tre års fängelse för 24-åringen som också erkänt en del av det vapenbrott han åtalats för i form av ett stort antal skarpa patroner slarvigt förvarade i bilen. Han hävdade att en del av dem inte var hans, trots att hans fingeravtryck fanns på både ammunitionen och papperspåsen de låg i.

– Om han inte förstått att det handlade om brottslig verksamhet kan påföljden bli något lägre, men hanteringen innebär ändå ett grovt brott, sa Ulla Karlbrink och yrkade på två års fängelse i så fall.

Åklagaren lade ner åtalet mot 24-åringen om grovt narkotikabrott, trots att hans fingeravtryck fanns på en plastpåse med 3,2 kilo amfetamin. Foto ur förundersökningen

24-åringen har nu fått sina vapenlicenser indragna och vapnen beslagtagna. Hans försvarare Rickard Johansson förklarade att han inte ens var medveten om de fyra kilo svartkrut som förvarats i hans pojkrum och bekostats av hans far för företagsledarens räkning.

– Det kan han inte vara ansvarig för, sa Rickard Johansson och yrkade på villkorlig dom plus att den tid hans klient suttit häktad avräknas.

Svårtydd lag

Både Rickard Johansson och Ola Ljunggren ansåg att lagen om brandfarliga och explosiva varor var svårtydd och ifrågasatte att det skulle behövas flera vittnen för att reda ut vad som gällde om svartkrut. Då var det inte konstigt att de tilltalade inte hade full koll.

Ljunggren hävdade att både filmning och övning av mindre kraftiga sprängeffekter förekommit i stor omfattning i Svenska Film utan närvaro av pyrotekniker. Han ansåg inte att dna på stubintråden bevisade att företagsledaren tillverkat bomber.

– Han har berättat att han sålt stubintråd, konstaterade han.

Företagsledaren vill bli helt frikänd. Foto: Urban Önell

Han påpekade att de beslagtagna bomberna innehöll urea, ett ämne som inte återfanns vid polisens husrannsakan. Han yrkade att hans klient skulle frikännas helt och betonade att det varken fanns fingeravtryck eller dna från honom på lådan med amfetamin. Vapenbrottet gällde obrukbara vapen och om de ändå var licenspliktiga var det ursäktligt.

Han menade också att det uppenbart saknas skäl för häktning eftersom företagsledaren inte lämnat landet sedan han frigavs för ett och ett halvt år sedan.

– Hela hans liv finns här, bland annat har han sina barn här.

27 avsnitt i belastningsregistret

Företagsledaren har 27 avsnitt i belastningsregistret. De flesta gäller olovlig körning, men han har också dömts för bland annat grovt bokföringsbrott och medhjälp till grovt skattebrott 2016. Han företrädde då två bolag som tillhandahöll falska fakturor till ett tredje som betalade dem, fick pengarna tillbaka och sedan avlönade svart arbetskraft. Han fick tre års näringsförbud, vilket fortfarande gällde när han samarbetade med både Arbetsförmedlingen och kommunen om praktikanter hos Svenska Film och även när företaget startade våren 2019 med praktikanter som huvudsaklig arbetskraft. Andra personer satt dock i bolagsstyrelsen tills näringsförbudet löpt ut.

Ulla Karlbrink bedömde varken 28-åringens eller hans 26-årige lillebrors berättelser som trovärdiga. Båda har sagt att termosbomben var deras och att den andre inte var inblandad. Samtidigt har de inte känts vid att de visste något om bomben.

– De är inte särskilt samstämmiga, de försöker nog hjälpa varandra lite, sa åklagaren.

Hon ansåg inte att 28-åringen presenterat någon trovärdig förklaring till chattkonversationerna med företagsledaren och en annan person, inte heller hur det kunde komma sig att han i sin telefon hade en bild på fem termosbomber, att döma av en speciell matta fotograferade på bilverkstadens kontor. Men hon förklarade att om bomben som polisen beslagtog på kontoret hade briserat hade skadorna blivit av mindre omfattning eftersom den inte var så kraftfull. Ett års fängelse hade varit aktuellt i så fall, men nu gällde det förberedelse och hon yrkade på sex-åtta månader.

Pratas om på sociala medier

– Under den här perioden har det förekommit mycket termosbomber och också mycket chattar. Man pratar om detta på sociala medier, sa 28-åringens advokat Karl Hannus.

Han betonade att det varken fanns fingeravtryck eller dna på termosbomben och att det inte var lätt att se den i det belamrade kontoret till verkstaden. Han ifrågasatte Frivårdens bedömning att hans klient inte är lämplig för samhällstjänst “då det kan finnas en betydande risk för arbetsplatsen”. Han påpekade också att utredningen tagit orimligt lång tid och att det ska ha betydelse för påföljden.

För 26-åringen ansåg åklagaren att en månads fängelse räckte.

– Jag kan inte styrka att han vetat vad som fanns i termosen, sa åklagaren.

26-åringens advokat Urban Jansson betonade att det enda beviset var en bild på en termos i hans telefon, men att den verkade vara tagen då han var frihetsberövad.

Båda bröderna har erkänt narkotikabrott.

Berit Önell

Läs mer:

2022-02-10 Exflickvännen vittnade om bombfabriken i Tyringe

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se