Gruppen-3a-328x120

Exflickvännen vittnade om bombfabriken i Tyringe

Exflickvännen vittnade om bombfabriken i Tyringe

Företaget Nyberg & Co i Tyringe fick bidrag från Arbetsförmedlingen för att låta arbetslösa packa godis. Men i lokalerna fanns också en bombfabrik, enligt företagsledarens exflickvän som vittnade i rättegången. Foto: Urban Önell

Tyringeföretagaren sa själv att han var den största leverantören av termosbomber i landet. Det berättade hans exflickvän när hon vittnade i Hässleholms tingsrätt. Vid ett tillfälle ska hon ha sett honom tillverka bomber i företagets lokaler där den officiella verksamheten för ett 80-tal anställda var paketering av godis med stöd av arbetsförmedlingen.

Bland vittnena fanns även en expert från MSB som var tydlig med att all hantering och förvaring av svartkrut kräver tillstånd. De misstänkta har hävdat motsatsen.

Den före detta flickvännen berättade i rätten om sitt tidigare amfetaminmissbruk som var orsaken till att hon kom i kontakt med företagaren hösten 2019. En gemensam bekant lockade med henne till företagslokalerna i Tyringe där företagaren också bodde.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Jag förstod det som att han kunde få tag på allt som jag ville ha, sa hon.

3,2 kilo amfetamin förvarades i en ammunitionslåda i tvättstugan. Foto ur förundersökningen

Hon betalade inte för narkotikan utan affärerna gjordes upp genom byteshandel. Hon berättade också att hon och företagsledaren snart inledde en kärleksrelation. Men hon mådde inte bra och i slutet på december samma år beslöt hon sig för att sluta knarka. Ungefär samtidigt noterade hon att civila polisbilar ofta cirklade runt företaget i Tyringe.

– Jag sa till honom att göra sig av med amfetaminet, “annars åker du dit”. Men han sa att det inte var någon fara, han hade det i tvättmaskinen och det var bara att starta den om det behövdes, berättade hon.

Polisen hittade vid tillslaget i januari 2020 också 3,2 kilo amfetamin i tvättstugan, dock inte i tvättmaskinen.

Exflickvännens vittnesmål ger också stöd till åtalet för bombtillverkning. De misstänkta hävdar att krut och stubin användes till specialeffekter i filmer. Men kvinnan berättade att hon såg företagsledaren hämta krut till bombtillverkning i en bil, en gammal Pontiac, som stod parkerad inne i industrilokalen. Bilen ägdes av företagsledarens då 22-årige kompanjon som hon beskrev som hans springschas.

– En bomb på fyra hjul, kallade hon bilen i ett tidigare polisförhör.

Hon syftade på att den innehöll en massa krut och läckte bensin och att företagaren rökte hela tiden.

Hon berättade i tingsrätten hur han stod vid ett bord i industrilokalen och fyllde krut i små gröna termosar. Han borrade hål i locken för stubintråden och limmade sedan för att det skulle bli bättre tryck i bomben.

Så här såg några av termosbomberna ut vid flera av sprängningar i Skåne och i Borås. Foto ur förundersökningen

Enligt flickvännen ska syftet med verksamheten ha varit ekonomiskt och termosbomberna sålts till ett cirkapris på 3 000-4 000 kronor för två.

Hon berättade att företagaren sagt att han var pappa till alla termosbomber, men hon litade inte på allt han berättade eftersom han hittade på allt möjligt.

– Jag vet inte om det stämmer, men han sa det, förklarade hon i vittnesförhöret.

I flera polisförhör förnekade hon all kännedom om både narkotika och bomber i företagets lokaler, vilket företagsledarens advokat Ola Ljunggren nu påminde henne om. Hon erkände att hon tidigare ljugit för polisen och istället sagt vad hon och företagsledaren kommit överens om att hon skulle säga.

– Han var ju lite orolig för att han hade köpt upp typ alla termosar i hela södra Sverige, sa hon.

Hon betonade att hon i tingsrätten också talade under ed. Men i ett förhör i september 2020, efter att företagaren släppts ur häktet och relationen tagit slut, berättade hon efter noggrant övervägande ungefär det hon nu sa.

– Jag visste först inte om jag skulle våga berätta och vilken form av skydd jag kunde få från polisen, förklarade hon.

Hon ville inte leva med skyddad identitet och inte flytta till en lägenhet i Norrland, vilket var vad som föreslogs, men förklarade att hon valde att säga som det var. Hon ifrågasatte dock tingsrättens säkerhet efter att i korridoren ha mött företagaren som inte är häktad och därför kan röra sig hur han vill. Hon erbjöds att sitta i ett annat rum under vittnesmålet, men tackade nej.

Hon berättade att hon under företagarens häktningstid blev alltmer irriterad på honom. Bland annat fick hon besök av personer som sagt att hon skulle akta sig för det kunde bli indrivning av hans narkotikaskuld.

Enligt flickvännen hade företagsledaren bett henne att rädda hans fordon undan hans företags konkurs genom att skriva över dem på hennes förening. Hon skulle också flytta hela hans bohag. Som tack fick hon en räkning på 50 000 kronor för obetalda trafikförsäkringar.

– Sedan anmälde han mig för bedrägeri, förklarade hon.

När han släppts ur häktet i juli 2020 sa hon ifrån.

– Jag sa till honom att jag kommer att berätta allt jag vet för polisen. Det är därför han sitter här idag, sa hon.

Hon var sannolikt åklagare Ulla Karlbrinks viktigaste vittne. Men ett annat vittne, en tidigare anställd på företagets kontor, ansåg inte att det gick att lita på företagarens flickvän.

– Nej, enligt min personliga uppfattning inte ett dugg, sa hon.

Hon berättade att flickvännen bara dök upp en dag från ingenstans och lade sig i allting på företaget.

– Över en natt tog hon bara över, förklarade den tidigare anställda.

Enligt den anställda var det flickvännen som en dag kom och sa att 22-åringens fingeravtryck fanns på påsen med narkotika som hittats i tvättstugan.

– Hon sa att jag skulle säga det till polisen.

Agneta Johansson från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, förklarade att det inte finns några undantag för kravet på tillstånd för att hantera svartkrut i lagen om brandfarliga och explosiva varor. Det gäller även den som har ett gammalt vapen som laddas med svartkrut, ett sådant som företagarens unge kompanjon hade. De båda har hävdat att inget tillstånd behövs.

Svartkrutet köptes in i svarta plastflaskor med ett kilo i varje, enligt åtalet totalt 24 kilo. Enligt MSB får det inte förvaras utan tillstånd. Foto ur förunderöskningen

– För att ladda behöver man tillstånd för att både använda och förvara. Det går inte under vapenlagen, sa Agneta Johansson.

Tillstånd ska sökas hos kommunens räddningstjänst. Svartkrut ska förvaras på ett säkert sätt och får överhuvudtaget inte förvaras i en bostad, men fyra kilo hittades i den nu 24-årige kompanjonens pojkrum.

Två pyrotekniker med erforderliga tillstånd vittnade om att de hyrts in vid filminspelningar i föreningen Svenska film där företagsledaren var drivande. Båda sa att det då var de som hade med sig krut eller annat som behövdes till effekterna.

Rättegången mot de fyra åtalade avslutas på tisdag med slutpläderingar från åklagare och försvarsadvokater.

Berit Önell

Läs mer:

2022-01-31 Kontoutdrag och dna bevis för bombtillverkning

2022-02-03 Zombiefilm och trädgårdsfigurer istället för bomber

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se