torsjö live vers2

Zombiefilm och trädgårdsfigurer istället för bomber

Zombiefilm och trädgårdsfigurer istället för bomber

Tingsrätten fick se zombiefilm när rättegången om tillverkningen av termosbomber i Tyringe fortsatte på torsdagen. De misstänkta hävdade att termosar, svartkrut och stubintråd var avsedda för filmeffekter.

Det blev filmvisning i Hässleholms tingsrätt på torsdagen när rättegången om tillverkning av termosbomber och grovt narkotikabrott i Tyringe fortsatte med förhör av de fyra misstänkta. Ingen av dem medger någon kännedom om bomberna. Företagsledaren, som är huvudmisstänkt i målet, ville nu motbevisa åklagarens påstående om att det inte förekommit några filminspelningar. De många inköpta termosarna, stubintråden och svartkrutet skulle användas till specialeffekter i bland annat en zombiefilm. I en chat om priset på “såna gröna” handlade det enligt företagsledaren inte alls om bomber utan om trädgårdsfigurer i form av gröna små drakar.

Försvaradvokat Ola Ljunggren spelade upp en kort zombiefilm där ett stort antal statister från trakten medverkade, något som också uppmärksammades i media hösten 2018. Dessutom visade han en film med olika övningar i specialeffekter.

– Man kan notera att det exploderar både till höger och vänster här, sa advokaten.

Svartkrut bara för rök på film?

Företagsledaren och filmskaparen, en man i 50-årsåldern, är tillsammans med sin 24-årige kompanjon bland annat åtalad för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor genom att ha införskaffat och förvarat minst 24 kilo svartkrut. Enligt åklagaren Ulla Karlbrink krävs tillstånd, men de misstänkta håller fast vid sin ståndpunkt att det inte behövs så länge det inte rör sig om så kallat sprängkrut. De hävdar att de bara använt löst krut för rökens skull eftersom det blev bäst på film.

– Löst krut är ofarligt, det kan inte smälla, förklarade företagsledaren för tingsrätten.

Han menade därför att det inte var konstigt att han köpt hundratals meter stubintråd och 24-åringen och hans far, som hade jaktlicens, vilket de menade var kriteriet, 24 kilo svartkrut. 24-åringen ägde också gamla musköter som han brukade köpa svartkrut till.

Svartkrutet köptes in i svarta plastflaskor med ett kilo i varje. Foto ur förunderöskningen

24-åringen hävdade i förhören att han hela tiden trott att allt krut och stubintråd skulle användas till filmeffekter. Några termosar hade han inte sett överhuvudtaget.

Sålde stubintråd – med dna

Företagsledaren tyckte det var logiskt att hans dna fanns på stubintråden till fyra termosbomber, en i Malmö och tre i Borås. Han hade ju sålt stubintråd till andra.

– Det blir dna på varenda bit när jag drar ut från rullen och säljer. En del försvann också genom stölder, sa han inför den förvånade tingsrätten.

Företagsledaren sa att han litat på att 24-åringen haft erforderliga tillstånd. Om det behövdes sprängningar eller skulle skjutas lösa skott i filmerna hyrde de in en sprängtekniker som hade andra licenser. 24-åringen hade varit lärling hos sprängteknikern och lärde därigenom känna företagsledaren.

Företagsledaren berättade att rökeffekterna användes även vid modellfotografering inne i industrilokalen som företaget hyrde. Mycket krut och stubintråd gick också åt vid övningar i en fyra meter djup grop i industrihallen som har en takhöjd på tolv meter.

Förhoppningen var att industrilokalen i Tyringe skulle förvandlas till Europas största filmstudio. Gropen till höger vid väggen användes för att testa rökeffekter med svartkrut. Foto: Berit Önell

I andra änden av samma hall packades godis av företagets personal, till största del arbetslösa med stöd från både Arbetsförmedlingen och kommunen. Detta var tänkt att bli en del av finansieringen av en ny filmstudio som skulle bli Europas största.

Inga spår efter filmutrustning

Men enligt åklagaren var det svårt att hitta några spår efter filmutrustning när det gjordes husrannsakan i lokalerna. Företagsledaren hävdade att polisen letat på fel ställe, men åklagaren förklarade att de inte fann någonting när de återvände och letade enligt hans anvisningar heller.

Under sommaren köpte han in totalt 172 termosar av de modeller som använts till en mängd beslagtagna termosbomber. Han köpte 102 av dem på en och samma dag. Åklagaren undrade varför han behövde så många på en gång, dessutom dagen efter att 16 kilo svartkrut köpts in.

– Vi förberedde för nästa zombiefilm, sa företagsledaren.

Han förklarade att den skulle spelas in i början på 2020 och att termosarna skulle användas till varm dryck till statisterna i filmen. Åklagaren frågade varför han köpt så små termosar.

– Alla behöver var sin egen. Du kan inte ha en kaffekokare i skogen, blev svaret.

De flesta termosarna försvunna

Vart termosarna sedan tagit vägen kunde han inte förklara. Polisen hittade bara åtta vid husrannsakan.

Så här såg termosbomberna ut vid flera av sprängningarna i Skåne och i Borås. Foto ur förundersökningen

Han medgav att det inte blivit några filmer under 2019 eftersom man då höll på att bygga upp företaget. I januari 2020 slog dock polisen till och han blev häktad i fem månader.

En del av åklagarens bevisning bestod av skärmklipp på chattar mellan företagsledaren och den 28-årige medåtalade som drev en bilverkstad i samma byggnad som den ideella filmförening företagaren ledde. I bilverkstaden hittade polisen en grön termosbomb vid en husrannsakan på grund av misstänkt narkotikabrott.

28-åringen chattade i sin tur med en annan person som ville köpa hans “gröna bomb” för 1 000 kronor styck. Strax därefter frågade 28-åringen företagsledaren om det gick att köpa mer för samma pris. Åklagaren tolkade det som att diskussionen gällde termosbomber, men företagsledaren kom under rättegången med en ny förklaring av vad ”små gröna” betydde.

Handmålade drakar i gips

– Det var trädgårdsfigurer, drakar, som tillverkades av ett lag från kommunens dagliga verksamhet, sa han.

Drakarna ska ha gjutits i gips och målats för hand i filmföreningens lokaler.

28-åringen hävade att någon annan måste ha lånat hans telefon, men medgav att han medverkat under en del av dialogen när den handlade om bilar. Han ska i polisförhör ha sagt att företagsledaren har sådana bomber som den som hittades i bilverkstaden. Nu sa han att han menade att det kanske var sådana bomber som användes i filmerna.

Hans advokat Karl Hannus anser inte att bevisningen håller.

– Det krävs mycket av åklagaren när det är ett indiciemål, säger han.

Enligt 26-åringen låg bomben under mattan i bagageutrymmet på en bil han köpt och han hittade inte den förrän han fått punktering. Han ska sedan ha slängt in den på bilverkstadens kontor.

Bröderna erkänner delar av narkotikabrottet, 28-åringen enbart ringa brott. Företagsledaren säger att han inte haft en aning om att 3,2 kilo amfetamin låg i hans tvättstuga. I motsats till åklagaren hävdar han att tvättstugan stod olåst och regelbundet användes av personal. Narkotikan fanns i en militärlåda som var 24-åringens och hans fingeravtryck fanns på en plastpåse som låg överst. Men även han nekar till att ha haft något med saken att göra. Plastpåsar fanns överallt i lokalerna.

Rättegången fortsätter den 9 februari med vittnesförhör.

Berit Önell

Läs mer:

2022-01-31 Kontoutdrag och dna bevis för bombtillverkning

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se