Gruppen-3a-328x120

Kontoutdrag och dna bevis för bombtillverkning

Kontoutdrag och dna bevis för bombtillverkning

Den sex dagar långa rättegången om tillverkning av termosbomber och grovt narkotikabrott inleddes på måndagen. Foto: Berit Önell

Företagsledaren i Tyringe fick många att tro att han sysslade med filminspelningar och specialeffekter, men enligt åklagaren gick nästan inga spår av detta att hitta. Istället misstänks företagaren och hans kompanjon ha tillverkat ett stort antal termosbomber för sprängdåd i Skåne och även på andra håll i landet. Bara hanteringen av det otillåtna innehavet av 24 kilo svartkrut som termosarna ska ha fyllts med kan ge ett minimistraff på två års fängelse. På måndagen inleddes den sex dagar långa rättegången mot fyra personer i Hässleholms tingsrätt, en vecka försenad på grund av covid-19.

Polisen fick under 2019 ärende efter ärende med termosbomber som detonerat och även odetonerade sådana som kunde beslagtas. De liknade varandra till utseende och konstruktion, tillverkade av ståltermosar från lågprisbutiker som fyllts med svartkrut, urea, som kan användas i konstgödning, och småsten. Stubinen gick ut genom ett litet hål i korken.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Termosbomberna tillverkas uteslutande i brottsligt syfte, för att hota, skada eller skrämma, förklarade kammaråklagare Ulla Karlbrink från riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet under sin sakframställan som upptog hela den första förhandlingsdagen.

Säkerhetskontroll och extra ordningsvakter upprätthöll ordningen vid förhandlingen. Några åhörare orsakade ändå viss oordning i rättssalen, vilket ledde till att domaren sa ifrån på skarpen och begränsade antalet åhörare. Foto: Berit Önell

Polisens spaningar efter termosbombernas upphovsmän ledde så småningom till Tyringeföretagaren. Men först beslagtogs en termosbomb i den bilverkstad i Tyringe som drivs av en annan av de åtalade, en 28-årig man, vid en husrannsakan av helt annan orsak. Bilverkstaden ligger vägg i vägg med de lokaler som företagsledarens ideella filmförening hyrde. 28-åringen och hans 26-årige bror är nu båda misstänkta för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse alternativt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor för att de hanterat bomben som innehöll 120 gram svartkrut. Båda bröderna förnekar brott.

Sprängde entrén till Borås tidning

Strax därefter, i slutet på september 2019, blev bröderna aktuella i utredningen om en explosion i Borås som förstörde den gemensamma entrén till Borås tidning och Stadsarkivet i Borås. Skadorna blev omfattande och glassplitter spreds över ett stort område. En odetonerad bomb stod kvar på platsen. Den var tillverkad av en grön termos, likadan som den som hittades i bilverkstaden i Tyringe.

Så här såg termosbomberna ut vid flera av sprängningarna i Skåne och i Borås. Foto ur förundersökningen

I bilverkstaden hittades också narkotika, knappt 100 gram cannabis och ett mindre antal tabletter. 26-åringen erkänner för egen del och 28-åringen erkänner ringa narkotikabrott. Bröderna häktades och förhördes och deras telefoner tömdes. 28-åringen nämnde i ett tidigt förhör att filmskaparen hade likadana termosbomber, men tog senare tillbaka detta. Det ledde ändå till att polisen blev intresserad av företagaren. Spaningar inleddes och kontoutdrag granskades. På det sättet blev det klarlagt att företagsledaren, som är i 50-årsåldern, köpt 172 ståltermosar i olika butiker under tre månader sommaren 2019. Kontona som tillhörde den ideella filmföreningen och företaget han drev med stöd av bidrag för att låta arbetslösa packa godis använde han också för inköp av bland annat 190 meter stubintråd.

Swishade betalning för svartkrut

Det visade sig dessutom att företagsledaren under 2019 ofta swishat större och mindre summor till den 24-årige kompanjonen som var stamkund i flera jaktaffärer och hade licens för sex olika vapen, bland annat för svartkrut. 24-åringen har bekräftat att han köpt 16 kilo svartkrut för drygt 9 000 kronor en dag i augusti 2019. Samma dag swishade företagsledaren motsvarande summa till honom. Dagen därpå körde företagsledaren runt och köpte ett stort antal termosar.

Parallellt med att polisen kontrollerade kontoutdragen började banken fråga företagarna om deras transaktioner. Genom telefonavlyssning fick polisen veta att de båda diskuterade vad de skulle svara banken. Det blev att inköpen i jaktaffären skulle användas som rekvisita vid filminspelningar.

Tror inte på filminspelningar

Åklagaren tror inte mycket på företagarens filmskapande.

– Många pratade om den, men vi sökte nog runt rätt ordentligt för att se om det gett något avtryck i filmvärlden. Vi hittade nästan ingenting alls. Oavsett hur det förhåller sig hade han en viss talang för att få folk att tro det han sa, förklarade hon inför tingsrätten.

24-åringen beskrev hon som påverkad av företagsledaren och med ett stort intresse för bilar, vapen och skytte.

– Han är betydligt yngre och mycket tyder på att han tagit intryck. Han var behjälplig och vistades ofta i företagslokalerna på sin fritid, sa hon.

I oktober 2019 hittades två termosbomber efter en detonation vid en bilfirma i Malmö. På stubintråden till den ena har företagsledarens dna säkerställts.

Dna på bombens stubintråd

– Han måste ha hanterat den. Det är ett starkt dna, plus fyra, starkare än så blir det inte, förklarade Ulla Karlbrink.

Termosarna var denna gång inte gröna utan silverfärgade, av samma modell som en del av termosarna företagsledaren bevisligen köpt. Stubintråden var också likadan som en av dem företagsedaren inhandlat.

Operation Rimfrosts fynd

När polisens Operation Rimfrost slog till mot företagslokalerna och flera andra adresser i Tyringe den 20 januari 2020 var bröderna i bilverkstaden frigivna. Polisen hittade bara två små stumpar av stubintråd, åtta termosar och åtta enkilosburkar med svartkrut, varav tre var öppnade. Slutsatsen blev att resten använts vid tillverkning av bomber. Dock hittades vid en senare husrannsakan ytterligare en burk svartkrut i industrilokalen. I 24-åringens Pontiac fanns både svartkrut, mängder av ammunition och en revolver som var företagsledarens.

Polisens Operation Rimfrost gjorde tillslag mot industrifastigheten i Tyringe den 20 januari 2020. Foto: Urban Önell

Mer oväntat hittade polisen vid tillslaget 3,2 kilo amfetamin i en tvättstuga dit bara företagsledaren, som bodde på ovanvåningen i företagslokalerna med sina barn, hade tillträde. Några misstankar om omfattande narkotikahantering fanns enligt åklagaren inte innan dess. Även 500 gram 99-procentigt koffein, sannolikt avsett för att blanda ut amfetaminet med, beslagtogs. Företagsledaren hävdar att han skulle ha det i sitt kaffe. Båda männen anhölls och företagsledaren häktades, men 24-åringen frigavs utan häktningsförhandling.

En månad senare kom dock analyssvar som sa att 24-åringens fingeravtryck fanns på plastpåsen narkotikan låg i. Det ledde till att även han häktades.

I 24-åringens pojkrum hemma hos pappan fanns fyra kilo svartkrut i en kasse, med kvitto. Enligt förundersökningen var pappan hemma under husrannsakan och sa spontant att svartkrutet var företagsledarens.

När företagsledarens mobiltelefon tömdes avslöjades hans identitet i appen Wickr Me, det var den profil som 28-åringen kontaktat och frågat om priser på termosbomber. Företagsledaren har också knutits till en tårgaspistol som han inte har licens för.

Utredningen fördröjd av nya fynd

Utredningen var i stort sett klar i juni 2020 och rättegång var planerad till i juli då ytterligare fynd av termosbomber förändrade läget. Tio gröna termosbomber hittades i en resväska i Borås. Det ledde till nya tekniska undersökningar som visade att företagsledarens dna fanns på tre av dessa bombers stubintråd. Men när det kom fram hade en vikarierande åklagare redan släppt företagarna på fri fot. Det berodde alltså inte på att misstankarna försvagats, tvärtom. Men sedan dess har både utredning och rättegång dröjt eftersom mål med häktade har förtur. Enligt åklagaren kom företagsledaren också med många olika berättelser som måste kontrolleras.

Utredningen har tagit ovanligt lång tid. På torsdagen fortsätter rättegången med förhör av de tilltalade. Foto: Berit Önell

Båda företagarna förnekar förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. 24-åringen erkänner brott mot vapenlagen genom att han haft ett stort antal skarpa kulpatroner av olika kaliber i sin bil. En del av dem känns han dock inte vid, trots att hans fingeravtryck finns på dem.

Rättegången fortsätter på torsdag.

Berit Önell

Läs mer:

2022-01 24 Rättegången uppskjuten på grund av covid

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se