Gruppen-3a-328x120

Rättegången uppskjuten på grund av covid

Rättegången uppskjuten på grund av covid

Den första rättegångsdagen om termosbomberna blev inställd. Foto: Berit Önell

Rättegången mot fyra personer för bland annat tillverkning av termosbomber i Tyringe, som skulle ha inletts på måndagen, är uppskjuten en vecka. Orsaken är att en av de tilltalade insjuknat i covid-19. Det är andra gången i år som Hässleholms tingsrätt tvingas ställa in en förhandling på grund av viruset.

De sex dagar som avsatts för rättegången har nu flyttats framåt i tiden. Förutom dagens förhandling blir den som var planerad till torsdag inställd. Den första förhandlingsdagen blir därmed på måndag och den sista är bokad till den 21 februari.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Liksom andra verksamheter påverkas rättsväsendet av pandemin. Hässleholms tingsrätt verkar dock ha klarat sig relativt lindrigt hittills i år. Av ett 30-tal planerade förhandlingar har bara två ställts in sedan den ordinarie verksamheten startade den 10 januari. Det betyder cirka sju procent. I båda fallen har det varit sjuka parter, alltså inte personal på tingsrätten.

Lagman Kristina Andersson berättar att tingsrätten inte för statistik över om mål ställts in på grund av covid-19. Hon vet dock att det i år är två mål.

Vid en stor rättegång som den om termosbomberna är det många medverkande som behöver vara friska. Med domare, nämndemän, åklagare, tilltalade med försvarsadvokater blir det minst 13 personer. Om tolk behövs blir det fler. Ibland medverkar också en eller flera målsägande och eventuellt målsägandebiträde. Därutöver tillkommer vittnen och sakkunniga.

Hässleholms tingsrätt har hittills i år också haft tre fall av karantän eller egen sjukdom bland personalen. Det har inte lett till att förhandlingar ställts in.

Kristina Andersson bedömer att det ställdes in fler förhandlingar på grund av covid-19 under 2021 än under 2020. Hon har dock inga siffror.

Hon berättar att Hässleholms tingsrätts omloppstider har ökat de senaste åren, bland annat på grund av covid-19, men också av andra skäl: “…att vi under åren 2020 och 2021 hade väldigt många förtursmål, mål med häktade och ungdomsmål, och därför fick ställa in andra mål vi inte hann med att ha förhandling i”.

Berit Önell

Läs mer:

2022-01-22 Rättegång om termosbomber i Tyringe

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se