torsjö live vers2

Rättegång om termosbomber i Tyringe

Rättegång om termosbomber i Tyringe

Företagsledarens dna fanns på resterna av termosbomben som detonerade i Malmö. Foto ur förundersökningen

På måndag inleds en sex dagar lång rättegång om en omfattande tillverkning av termosbomber i Tyringe. De fyra misstänkta, en tidigare filmskapare och företagsledare i Tyringe, hans närmaste medarbetare och ytterligare två Tyringebor, är bland annat åtalade för allmänfarlig ödeläggelse och förberedelse därtill. Förhandlingarna i Hässleholms tingsrätt kommer att ske med säkerhetskontroller och extra vakter eftersom det gäller allvarliga brott och uppmärksamheten förväntas vara stor. Dessutom finns en hotbild mot en av de tilltalade.

Alla som ska delta i förhandlingarna måste passera larmbågen där vakterna bland annat kontrollerar att ingen har med sig något som kan användas som vapen.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Tomas Lindeman, ordningsvakt och säkerhetsansvarig på Hässleholms tingsrätt, berättar att åklagare och polis gjort en sammanvägd bedömning att säkerhetskontroll ska finnas under samtliga rättegångsdagar i målet.

– Det får inte hända något här. Det är bra med säkerhetskontroller så att alla kan känna sig trygga, säger han.

Så här såg säkerhetskontrollen i Hässleholms tingsrätt ut vid ett tidigare tillfälle. Foto: Berit Önell

Frilagt har tidigare berättat hur företagsledaren greps vid den särskilda polisinsatsen Operation Rimfrosts tillslag i Tyringe i januari 2019. Först två år senare inleds rättegången.

Företaget hade ett nära samarbete med kommunen och anordnade praktik för arbetslösa. Enligt åtalet pågick en ljusskygg verksamhet vid sidan om. Företagsledarens dna ska ha säkrats på termosbomber som använts vid sprängdåd i bland annat Malmö. Han och hans kollega misstänks också för grovt narkotikabrott på grund av att polisen hittade hela 3,2 kilo amfetamin i företagslokalerna. Enligt åklagaren är det uppenbart att det var avsett för försäljning. De två männen satt häktade i sex respektive fyra månader innan de släpptes på fri fot sommaren 2020, trots att grovt narkotikabrott inte ger lindrigare straff än två års fängelse och häktning därför brukar vara mer eller mindre obligatorisk.

3,2 kilo amfetamin förvarades i en ammunitionslåda i tvättstugan. Foto ur förundersökningen

Företagarna är åtalade för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt narkotikabrott, företagsledaren även för vapenbrott på grund av innehav av en revolver och ett tårgasvapen. Kollegan är åtalad för brott mot vapenlagen för otillåtet innehav av ammunition, nära 400 skarpa kulpatroner. Båda nekar till brott och hävdar att sprängmedlen var filmrekvisita.

Polisen beslagtog en färdigladdad termosbomb i en bilverkstad som ägs av en annan av de åtalade. På grund av den åtalas två män för allmänfarlig ödelägelse alternativt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. En av dem har chattat med företagsedaren om pris på vad polisen tolkar som just termosbomber. Männen i bilverkstaden är även åtalade för narkotikabrott av normalgraden.

Berit Önell

Uppdatering:
Måndagens förhandling ställdes in på grund av sjukdom.

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se