torsjö live

Jacobsskolans stormskadade lokal säker igen

Jacobsskolans stormskadade lokal säker igen

Stormen Malik ryckte loss taket på byggnaden som används av bygg- och anläggningsprogrammet, elprogrammet och Yrkeshögskolan Syd. Foto: Berit Önell

Jacobsskolan fick redan på måndagen åter tillgång till byggnaden som blev av med en del av taket i helgens storm. Efter lunch hölls några lektioner och på tisdagsmorgonen sker undervisningen fullt ut. Även Yrkeshögskolan Syd kan vara på plats som vanligt på tisdagsmorgonen.

Röjningen av löst material på taket startade direkt på måndagsmorgonen. Under dagen har också entrén säkrats så att eleverna kan gå in den vanliga vägen.

– Vi började med lektioner efter lunch idag, framför allt i den ena sidan av byggnaden, berättar Jacobsskolans rektor Terese Lindecrantz.

Byggnaden används av bygg- och anläggningsprogrammet, elprogrammet och Yrkeshögskolan Syd.

– Det gick snabbt och känns väldigt bra, säger barn- och utbildningschef Niklas Persson.

Ola Berg, verksamhetsansvarig för yrkeshögskolan Syd, har också fått klartecken att flytta in igen.

– Vi ska bara se upp lite om det börjar läcka in vatten, men det trodde de inte. Vi räknar med att vi kan köra för fullt. Vi har nog haft lite tur i oturen, jag känner mig rätt så nöjd, säger han.

Kommunens fastighetschef Marcus Dalén berättar att en entreprenör tidigt på morgonen började riva ner takpappen med den yttersta isoleringen och ta ner alla solpanelerna som blivit skadade när taket blåste loss.

– Nu jagar vi pappläggare och plåtslagare. Men eleverna kan komma in i lokalerna igen. Det enda är att där inte är något ytskikt och det är inte så bra om det kommer regn. Vi får se hur snart det kan bli åtgärdat. Alla vi ringer till har problem med personal på grund av corona och karantän, säger han.

Han hoppas dock fortfarande att arbetena ska komma igång under veckan.

– Vi vill såklart få det gjort direkt, säger han.

De flesta av Jacobsskolans byggnader fick taken omlagda vid en stor om- och utbyggnad 2019, men enligt Marcus Dalén rördes inte denna. Byggnaden ska dock inte vara mer än cirka 30 år gammal. Han gissar att taket lades om när solpanelerna sattes upp för kanske 15 år sedan, men exakta uppgifter gick inte att få fram på måndagen.

Berit Önell

Läs mer:

2022-01-30 En del av Jacobsskolans tak blåste av

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se