Gruppen-3a-328x120

En del av Jacobsskolans tak blåste av

En del av Jacobsskolans tak blåste av

Cirka 200 kvadratmeter av taket lossnade i stormen, rullade sig över byggnaden och tog med sig solpanelerna. Foto: Marcus Dalén

Cirka 200 kvadratmeter av taket på en av Jacobsskolans byggnader blåste loss i stormen natten till söndagen. Takpapp, isolering, ett par plåtar och en solpanel flög iväg. Troligen är alla solpanelerna skadade. Drygt 200 elever på Jacobsskolan och cirka 120 på Yrkeshögskolan Syd berörs. De flesta får stanna hemma och ha distansundervisning, åtminstone på måndagen.

– Innan vi kan säga att det är ok för eleverna måste vi säkra allt, förklarar Marcus Dalén, fastighetschef på kommunens tekniska förvaltning.

Hässleholmsområdet kom relativt lindrigt undan stormen Maliks härjningar i helgen jämfört med kustområdena. Men en del trafikproblem uppstod även här när träd föll över vägar. Några hundra hushåll blev utan ström och en skylt till en mack i Tyringe blåste ner.

Värst drabbades nog Jacobsskolan i Hässleholm där en stor del av ett tak blåste av på den byggnad som främst används för praktisk undervisning på Jacobsskolans bygg- och anläggningsprogram och elprogram och på Yrkeshögskolan Syd.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Byggnaden används av bygg- och anläggningsprogrammet, elprogrammet och Yrkeshögskolan Syd. Foto: Berit Önell

Marcus Dalén är lättad att ingen människa kom till skada.

– Jag var mest rädd för att lösa plåtar flög ner. Det var nog ett par tre stycken och hade någon fått dem på sig hade de kunnat göra sig rätt illa, säger han.

Han vet ännu inte orsaken till att just det här taket lossnade, men konstaterar att plåtarna längst ner vid takfoten släppt och att papp och isolering därmed kunnat lossna.

– Taket verkar vara gjort enligt konstens alla regler. Det var nog ett ganska nytt tak, kanske 15 år gammalt. Papptaket måste vara omlagt i samband med att solpanelerna sattes upp, säger han.

Byggnaden är däremot lite äldre, cirka 30 år gammal.

Marcus Dalén berättar att personal från tekniska förvaltningen städade upp under söndagen för att minska risken att någon skadar sig.

– Vi har varit uppe på taket och tagit ner några av solpanelerna, berättar han.

Ett par av dem var spruckna och han befarar att alla är skadade.

– Taket hade rullat över hela anläggningen, förklarar han.

Det finns risk att alla solpanelerna är skadade. Foto. Marcus Dalén

Ytterligare avspärrningar görs under söndagskvällen. Under måndagen ska tekniska förvaltningen anlita någon som kan riva bort det trasiga taket så att det går att se hur omfattande skadorna är.

– Det ser ut som att vi kan rädda det hyfsat, säger Marcus Dalén.

Någon tidsplan vågar han sig inte på i nuläget. En riskfaktor är strömförsörjningen till solpanelerna.

– Växelriktaren till solpanelerna finns i fläktrummet och frågan är om de kan påverka yrkeshögskolans elever på översta våningen. De andra eleverna kan nog komma tillbaka tidigare, säger Marcus Dalén.

En del av byggnaden spärrades av på söndagsmorgonen. Senare skulle stängsel sättas upp. Foto: Berit Önell

En försvårande omständighet är att det enligt prognoserna ska snöa i veckan.

Barn- och utbildningsförvaltningen och Yrkeshögskolan Syd ska få en avstämning av tekniska förvaltningen under måndagsförmiddagen.

– Vi hoppas att de snabbt kan reparera skadorna, men det är lite tidigt att säga om det kan bli på tisdag. Annars måste vi hitta en ersättningslokal, säger barn- och utbildningschefen Niklas Persson.

Han konstaterar att det inte är optimalt att ha distansundervisning för bygg- och elprogrammen.

Jacobsskolans elever har fått information om att det blir distansundervisning under måndagen då vidare besked också kommer. Enligt Niklas Persson är maximalt en tredjedel av Jacobsskolans totalt cirka 650 elever berörda.

För Yrkeshögskolans del är distansundervisning inte alls ett alternativ för eleverna på tågteknikerutbildningen.

– De som skulle ha praktiska moment får stanna hemma, säger verksamhetsansvarige Ola Berg.

Men han berättar att en del av den andra undervisningen kunnat flyttas till Norra Station och att några elever har praktik.

– Vi har faktiskt kunnat mixtra lite med schemat, säger han.

Cirka 120 elever på Yrkeshögskolan berörs. 80-90 av dessa kan få undervisning på annat sätt.

Ola Berg konstaterar att han inte riktigt har överblick över situationen ännu.

– Men jag tror att det kommer att fixa sig. Jag har rätt så goda erfareheter av distansundervisning. Men för tågteknikerna fungerar det ju inte, säger han.

Han hoppas att eleverna kan komma tillbaka till lokalerna på tisdag eller i alla fall under denna veckan.

– Det är mest av säkerhetsskäl vi inte kan vara där. Jag tror inte att lokalerna är förstörda. Det är lite tråkigt, men det viktigaste är att ingen blivit skadad, säger han.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se