torsjö live vers2

Felaktigheter och mängder av falska påståenden

Felaktigheter och mängder av falska påståenden

INSÄNDARE. Ernst Herslow (FV) kan uppenbarligen inte läsa. Hans totala fokus på klimatförnekarteorier visar om inget annat att utbildningen i Sverige måste prioriteras så att folk i allmänhet och politiker på brunhögerkanten i synnerhet kan läsa på innan de tar till skrift i denna fantastiska tidning.

EH påstår att det är kärnkraftsskatten som fått Ringhals och Barsebäck att stänga ner. Fel. Kärnkraftsskatten togs bort i sin helhet i Energiöverenskommelsen 2016, där S, MP, M, KD, C, L var med. De var också de partier som i enlighet med ägaren till Ringhals, Vattenfall och Uniper, valde att stänga ner kärnkraftverket på grund av ekonomin och brist på säkerheten. Där togs också beslutet att framtida kärnkraftverk får byggas men att de ska bära sina egna kostnader, d v s att staten inte ska subventionera den.
https://www.regeringen.se/artiklar/2016/06/overenskommelse-om-den-svenska-energipolitiken/

Nästa falska påstående. Inga partier har i sin budget att starta upp gamla kärnkraftverk av den enkla anledningen att det skulle kosta för mycket och att säkerheten inte kan garanteras.

Att återstarta den reaktor som är stängd kräver stora investeringar för att få den i ett bra och säkert skick. Däremot har ingen av de partier hojtat för det förslaget just den satsningen i sin budget, vilket indikerar på att det enbart är symbolpolitik och trams. Och även ägaren, Vattenfall och Uniper, säger att kraftverket inte klarade de säkerhetskontroller som behövdes.
https://www.nyteknik.se/opinion/hapnadsvackande-okunskap-att-vilja-starta-om-ringhals-2-6984991

Stabilitetsproblem och vindkraft. Han har en poäng att det tar mycket energi att skapa ett vindkraftverk och att de kräver underhåll. Ett underhåll som dock skapar mängder av arbetstillfällen. Men nog om det. Hans kompis klimatförnekaren Per Fahlen professor i Energiteknik på Chalmers får vara med än en gång. Trots hans teorier om klimatet slagits ner hårdare än stormen Hilde fortsätter han vara en röst för de som inte kan läsa.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Läs gärna Per Ribbing, teknisk fysiker, och hans genomgång över effekt problemen med kärnkraft: https://www.expressen.se/debatt/det-ar-vindkraften–som-klarar-klimatkrisen/?fbclid=IwAR3BaY-OjueCasMlgH_xx9vDQ3RfRSo4iFKVmdoKAWu3fUrGTRhVBAC47p4

Så även om det naturligtvis kostar pengar att bygga vindkraft så är vindkraft likt vattenkraft den enda energikälla som inte kräver statliga subventioner. De drivs av sina egna kostnader och intäkter.

Tredje felet. Det finns återigen ingen elbrist. Det finns brist på elledningar, alltså effektbrist. Indelningen i elområden, som skapades av högern under Alliansens härjningar 2011, kombinerat med Putins manipulationer av gaspriset har höjt elpriserna i Sydsverige. Jag tycker naturligtvis att det är ett problem med höga elpriser men jag är en av dom i detta land som har bundet pris så att jag slipper höga elräkningar på vintern, som jag alltid har haft, eftersom det alltid är dyrt på vintern. Däremot sparar jag pengar på sommaren för att täcka kostnaderna på vintern med hjälp av solenergi. Enkel hushållsekonomi. Och januari månad ser ut att bli rekordbillig! Så se till att spara undan pengarna tills det blir dyrt igen.

Inget kärnkraftverk som byggs i Europa och Nordamerika idag har klarat byggtiden på 8-10 år. Inget av verken har klarat budgeten. Så att jämföra med Asien med dess bristande säkerhet, speciellt som att Kina har fått stänga ner sina nya kärnkraftverk för felsökningar och brister, så skulle jag inte ge mycket för Asiatisk och Fransk teknologi på Svenska kustremsor.
https://www.reuters.com/markets/commodities/design-flaw-could-explain-problem-edfs-chinese-nuclear-plant-ngo-2021-11-29/ https://thediplomat.com/2021/12/safety-concerns-mount-over-damaged-fuel-rods-at-chinas-taishan-nuclear-plant/

Sedan har EH missat att Ringhals 3 snabbstoppades tre gånger i vinter när det var som kallast vilket också påverkat priset på el. Så hans vurm över gammal kärnkraft verkar vara en ihålig historia.

EH påstår att jag far med osanning och att jag visar ett totalt förakt för folks oro inför framtiden och höga elpriser. Jag delar absolut deras oro. Men jag ljuger i alla fall inte för att göra min poäng. Jag ljuger inte när jag påpekar att ny kärnkraft kan bli en dyr historia för skattebetalaren och det kommer att ta en lång tid innan den är färdig. Jag ljuger inte när jag säger att det var alla partier, utom V och SD, var med om stängningen av Ringhals. Jag ljuger inte när jag säger att kapacitetsbrister i Skåne blir löst med havsbaserad vindkraft och därmed minskar kostnaden för konsumenten och kommuner. Men att som EH välja att drömma om ett nytt kärnkraftverk som kan i minsta fall 8-10 år att bygga, eller som i Finland, England, Frankrike, USA, ta betydligt längre tid och med enorma kostnadsökningar som kommer drabba skattebetalarna, är rent oansvarigt!

Han får gärna förklara hur det ska finansieras och varför vi i Sverige helt plötsligt inte skulle drabbas av dessa problem, speciellt som vi inte ens kan bygga ett modernt sjukhus utan högerns korruption och ständiga fördyringar och förseningar.
https://second-opinion.se/projektforluster-en-stor-del-av-karnkraftskostnaderna/

Men att EH som politiker försöker förblinda sina väljare och försöker försköna problemen med vår nätkapacitetsbrist med rena falsarier är anmärkningsvärt! Han har fel om orsaken till bristen på kapacitet. Han har fel om vilka som bär orsaken. Han har fel när han säger att gamla kärnkraftverk kan startas upp. Han visar upp samma gamla populistiska attityd som visas av socialkonservativa och nationalsocialistiska herrar i Europa och i världen. Det är en ren skam att vi har detta i Hässleholms kommun!

Fast om man får tro undersökningar från den konkurrerande tidningen så verkar det som att Folkets väl äntligen tappar röster inför nästa val. Då kanske det kan bli mer ordning och aktivt ledarskap och mindre konspirationsteorier i denna fantastiska kommun. Så 2022 kan bli ett bra år!

Ulf Nilsson, Medborgare

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se